Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis încetarea procesului penal față de fostul primar al Constanței Radu Mazăre și față de omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă, iar Alexandru Mazăre, fratele fostului edil, a primit o condamnare de trei ani de închisoare și 5.000 de lei amendă penală. Decizia este definitivă. În prima instanță, cei trei fuseseră achitați.
ICCJ a hotărât încetarea procesului penal față de Radu Mazăre, judecat pentru luare de mită și fals în declarații, și față de omul de afaceri Avraham Morgenstern, judecat pentru dare de mită, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instanța a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, la trei ani de închisoare și 5.000 de lei amendă penală.
Înalta Curte a mai stabilit confiscarea, de la Alexandru Mazăre, a sumei de 80.000 de euro, echivalent în lei, la cursul BNR de la data plății și a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale acestuia, până la concurența sumei de 80.000 de euro.
Decizia instanței este definitivă.
În iunie 2018, fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fratele său, Alexandru Mazăre au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul campusului social Henri Coandă, ei fiind obligați la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare. De asemenea, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat atucni pentru dare de mită. Decizia ICCJ nu era definitivă.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuințe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câștigarea licitației pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
Anchetatorii susțin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați în contul personal al lui Radu Mazăre și 80.000 de euro în contul pus la dispoziție de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.
“Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
În schimbul banilor primiți de la Morgenstern, Radu Mazăre a inițiat hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri. În ce privește acuzațiile de fals în declarații, procurorii au stabilit că, în declarațiile de avere depuse în perioada 2011-2012, Radu Mazăre și Alexandru Mazăre nu au menționat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
Radu Mazăre ispășește în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumente de către procurorii DNA.