Cabinetul Grindeanu și parlamentarii coaliției de guvernare PSD-ALDE nu mai susțin propunerea legislativă prin care Guvernul să fie obligat ca, începând din 2017, într-o perioadă de 4 ani, să finanțeze cu 175 milioane de euro, din fonduri bugetare, construcția a 554 de creșe în toată țara. Comisia de specialitate a votat, luni, un raport de respingere a proiectului, deși acesta fusese promovat în legislatura trecută cu sprijinul majorității PSD-UNPR.
Parlamentarii PSD și din fostul UNPR au inițiat și susținut în legislatura trecută propunerea legislativă prin care creșele ar fi trebuit construite în fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori, prețul unei singure creșe fiind estimat la 1,4 milioane lei.
Majoritatea senatorilor și deputaților PSD susțineau, în proiectul de lege, derularea Programului Național “Creșe pentru Copiii României”, argumentând că locurile în creșe și grădinițe sunt insuficiente, iar părinții care doresc să revină în câmpul muncii după concediul legal de creștere a copilului sunt nevoiți să apeleze la serviciile neprofesionalizate și nefiscalizate furnizate de bone sau la creșe particulare mai scumpe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit proiectului, anunțat în premieră de Profit.ro, Guvernul ar trebui să asigure finanțarea construcției unui număr minim de creșe în fiecare oraș de peste 10.000 de locuitori, proporțional cu populația fiecărei localități. Astfel, pentru localitățile cu 10.000-15.000 locuitori ar trebui construită cel puțin o creșă, pentru cele cu 30.000-50.000 de locuitori - minimum 3 creșe, pentru orașele cu 100.000-130.000 de locuitori - 6 creșe, iar pentru cele cu 280.000-360.000 de locuitori - 10 creșe. În București ar ajunge să fie construite astfel 60 de creșe, iar în județele cu populație numeroasă în jur de 20 de creșe.
Parlamentarii au calculat și un cost estimativ pentru construcția fiecărei creșe, respectiv 1,4 milioane lei. Ei arată că efortul bugetar total ar fi, prin urmare, de 775,6 milioane lei, adică aproximativ 175 milioane de euro, la cursul de la finele lunii noiembrie.
Construcția tuturor creșelor ar trebui finalizată în patru ani, începând din acest an, terenurile necesare urmând a fi puse la dispoziție de către autoritățile locale.
CITEȘTE ȘI România a ajuns pe primul loc în UE la producția de miereMembrii comisiei de specialitate din Camera Deputaților au aprobat, însă, luni, un raport nefavorabil la proiectul de lege, care va fi transmis spre aprobare plenului Camerei Deputaților.
Deputații din comisie au ținut cont de părerea Guvernului Grindeanu, care, printr-un secretar de stat din Ministerul Muncii, a arătat că nu susține proiectul.
Pentru a nu susține inițiatiava legsilativă, Guvernul a invocat argumentul că programul are în vedere realizarea de creșe numai în localități cu peste 10.000 locuitori, adică în doar 10% din localități, 90% din localități înregistrând un număr mai mic de locuitori.
"Creșele nu se adresază locuitorilor, ci copiilor", a mai spus reprezentantul Guvernului, adăugând că programul ar trebui să țină cont de numărul de copii.
Prin urmare, deputații din comisie au aprobat, cu 11 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere, un raport de respingere a legii.
Proiectul fusese adoptat în luna iunie de senatori, în urma unui raport favorabil întocmit de comisia de învățământ, al cărei președinte era atunci, ca și acum, Ecaterina Andronescu, vicepreședinte PSD.
CITEȘTE ȘI Șantiere navale, producători auto, hypermarketuri, televiziuni și mari companii din energie, pe lista celor cărora le poate fi limitat consumul de curent în caz de criză"România a pierdut cea mai mare parte a creșelor pe care le-a avut până în 1989, ceea ce a creat o mare dificultate familiilor tinere. De aceea, cred că este firesc și normal ca Guvernul să se intereseze și să aibă în portofoliul de idei și de fapte construirea de creșe în toate județele țării. Raționamentul autorilor acestei inițiative legislative este unul cât se poate de corect, pentru că ține seama de ponderea populației în repartizarea numărului de creșe din acest program guvernamental pe fiecare județ în parte", susținea atunci vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu.
Proiectul a fost votat în cele din urmă în Senat cu 103 voturi pentru, un vot împotrivă și 5 abțineri, dar rămâne de văzut dacă, în urma raportului negativ al comisiei din Camera Deputaților, și deputații actuali ai majorității vor avea aceeași părere.