Fumatul este interzis în apropierea școlilor și a stațiilor de transport în comun – proiect adoptat tacit de Senat

Fumatul este interzis în apropierea școlilor și a stațiilor de transport în comun – proiect adoptat tacit de Senat
scris 17 oct 2023

Fumatul este interzis în apropierea școlilor și unităților sanitare (50 de metri), precum și în apropierea stațiilor de transport în comun (15 metri), iar aruncarea chiștoacelor de țigări și a altor deșeuri din tutun în locurile publice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei, prevede un proiect legislativ inițiat de parlamentari USR, adoptat tacit de plenul Senatului.

Potrivit inițiatorului, proiectul pentru completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum și pentru completarea si modificarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială are ca scop extinderea protecției pentru nefumători, în mod particular pentru copii, prin interzicerea fumatului în apropierea școlilor, parcurilor, terenurilor sportive și stațiilor de așteptare pentru transportul public, precum și în autovehiculele private atunci când sunt prezenți minori, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Deputații au modificat Codul penal. Angajații din domeniul feroviar care provoacă accidente de cale ferată din cauza alcoolului sau drogurilor, riscă închisoare de la 3 la 10 ani CITEȘTE ȘI Deputații au modificat Codul penal. Angajații din domeniul feroviar care provoacă accidente de cale ferată din cauza alcoolului sau drogurilor, riscă închisoare de la 3 la 10 ani

Motivul principal pentru propunerea acestei modificări legislative este de a proteja mai bine sănătatea populației, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecințele nocive ale fumatului pasiv.

„Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidență că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătății publice necesită acțiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populației”, se arată în expunerea de motive.

Un raport citat de inițiator, referitor la consumul de tutun și țigarete electronice în rândul copiilor din România al organizației Salvați Copiii (2019), relevă că 15% dintre fumătorii adulți din România, adică un fumător din șase, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani. 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au șanse mari de a deveni în curând fumători zilnic. 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) țigarete electronice. 3,1% dintre copiii școlarizați (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun.

Proces inedit - Citibank a câștigat împotriva unui angajat care a cerut decontarea de sandwich și cafea și pentru parteneră CITEȘTE ȘI Proces inedit - Citibank a câștigat împotriva unui angajat care a cerut decontarea de sandwich și cafea și pentru parteneră

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, țări precum Irlanda și Marea Britanie au implementat deja legi similare cu succes, cu rezultate pozitive în reducerea expunerii la fumatul pasiv și în îmbunătățirea sănătății publice. în această privință. România ar face un pas important în alinierea la standardele Uniunii Europene privind controlul tutunului.

Proiectul va fi dezbătut și supus plenului Camerei Deputaților, for legislativ decizional în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
fumat
scoala