Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că viitoarea închisoare de la Berceni, județul Prahova, reprezintă o investiție strategică pentru sistemul penitenciar din România.
"Ministerul Justiției acordă tot sprijinul necesar. Am fost astăzi la fața locului pentru a vedea cum evoluează acest proiect. Lucrările pe teren au început în luna martie 2024 și stadiul fizic de execuție la începutul lui august a fost de 7%. Până la finalul anului este programat ca stadiul fizic de execuție să ajungă la 20%. Durata de execuție prevăzută este de 60 de luni", a spus Gorghiu.
Ea a adăugat că penitenciarul va avea 1.000 de locuri de detenție la standardul de 4 metri pătrați.
"Sunt prevăzute 11 pavilioane de detenție interioare dintre care nouă pavilioane pentru deținuții cu regim închis (câte 100 de locuri fiecare) și două pavilioane pentru deținuții cu regim maximă siguranță (câte 50 de locuri fiecare). (...) În prezent se fac demersuri pentru realizarea branșamentelor la apă, la rețeaua de canalizare și la rețeaua electrică", a menționat ministrul Justiției.
Potrivit Alinei Gorghiu, 2024 este "anul repornirii investițiilor" în sistemul penitenciar odată cu demararea lucrărilor la acest nou penitenciar cu 1.000 de locuri și la cel de la Unguriu, județul Buzău, început tot anul acesta și care va avea 900 de locuri cu regim deschis și semideschis.
"Au trecut 24 de ani de când în România nu a mai demarat nicio investiție într-o nouă unitate a sistemului penitenciar. Ultima dată a fost în anul 2000 când au început lucrările la Centrul Educațional Buziaș", a indicat ministrul.
Ministerul Justiției a semnat la finele anului trecut contractul de construire a unui nou penitenciar în localitatea Berceni din județul Prahova.
Viitorul penitenciar ar urma să aibă 1.000 de locuri de detenție calculate la standardul de 4 metri pătrați. Dintre acestea, 900 de locuri sunt pentru deținuții cu regim închis, restul de 100 fiind destinate deținuților clasificați la regimul de maximă siguranță.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Unii bugetari nu primesc majorarea de 5% din ianuariePrin crearea celor 1.000 de noi locuri va crește capacitatea de cazare pentru regimul maximă siguranță și închis a unităților penitenciare din regiunea de sud a țării, iar indicele mediu de ocupare va scădea, ajungând la un procent de sub 100%.
- „Acest proiect, la fel ca și cel de la Unguriu, din județul Buzău, este crucial pentru modernizarea sistemului penitenciar. Este important faptul că ambele proiecte au intrat în faza de execuție a lucrărilor. Investiția de la Berceni depășește 850 milioane lei.
- Construcția celor două penitenciare reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că statul român face mari eforturi pentru a rezolva definitiv problema locurilor de detenție la standarde europene.
- Acestea sunt primele investiții pornite de la zero după mulți ani, dar lor li se adaugă proiectele anuale de amenajare a noi locuri de detenție în penitenciarele existente, inclusiv cele 1.275 planificate pentru anul acesta. Este foarte important faptul că nimeni nu va mai putea invoca aspecte din trecut care țineau de condițiile de detenție pentru a se sustrage de la executarea pedepselor cu închisoarea. Lucrurile sunt deja radical schimbate”, susține ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Penitenciarul de la Berceni ar urma să aibă o suprafață construită de 77.709 metri pătrați și o suprafață desfășurată de 94.263 metri pătrați.
Zona de detenție va avea 11 pavilioane, dintre care nouă independente unul față de celălalt pentru deținuții din regim închis, a câte 100 locuri fiecare, și două independente unul față de celălalt pentru cazarea celor 100 deținuți clasificați în regimul de maximă siguranță.
Fiecare pavilion va avea, în afară de camerele de detenție, punct comercial, oficiu, sală de mese, club activități de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, telefonie, hobby, bibliotecă.
Alte facilități relevante: infirmerie, clădire administrativă pentru personal (birouri, săli de ședințe, spații administrative comune, arhivă și săli de sport cu vestiarele aferente), pavilion carantină, sală de sport, pavilion „Vizite” (inclusiv cu spații pentru vizite cu apărătorul, spații de tipul mama și copilul, spațiu vizite de tip părinte - copil, spații pentru vizite conjugale).