Poliția Locală a Capitalei a dispus ca proprietarii Palatului Societății de Gaz și Electricitate, de pe Bulevardul Magheru din București, clădire monument istoric construită în 1939, să execute cel puțin lucrări de reparare a fațadei Corpului A al imobilului, susținând că există riscul de cădare a tencuielii, care îi pune în pericol pe pietoni.
″Urmare a vizualizării exterioare a fațadei principale a Corpului A de clădire a imobilului din B-dul General Gheorghe Magheru nr. 33 de către reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală și Control din cadrul Primăriei Municipiului București, s-a dispus ca toți proprietarii imobilului în cauză să întreprindă măsuri de punere în siguranță a fațadei acestuia, motivat de faptul că prezintă zone de degradare, cu tencuiala căzută, ceea ce este un risc de accidentare a pietonilor care circulă pe trotuarul de la fațada acestei clădiri″, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.
Principalul proprietar este operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, alături de filialele sale SMART SA și Teletrans. Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, deține etajele 5 și 6, iar italienii de la T&M Holding SpA au spațiul de la parter, unde funcționează magazinul Terranova.
″În prezent, Corpul A de clădire este dezafectat, nu se mai realizează niciun fel de activități, acest corp de clădire fiind încadrat la Rs I, risc de cădere în cazul unui cutremur″, se menționează în document.
Potrivit sursei citate, până la intrarea clădirii în proces de reabilitare/consolidare, operațiune care implică acordul tuturor proprietarilor, este necesară efectuarea unor intervenții la fațada principală a Corpului A de clădire, respectiv de punere în siguranță, pentru protejarea împotriva căderilor de tencuială în zonele pietonale.
Cei de la Nuclearelectrica au lansat o procedură de consultare a pieței pentru identificarea de soluții tehnice și evaluarea costurilor acestora, fiind luate în calcul trei variante: asigurarea protecției fațadei (punerea în siguranță a clădirii pe termen scurt), punerea în siguranță a fațadei (adică punerea în siguranță a clădirii pe termen mediu) și punerea în siguranță a întregului corp A de clădire (punerea în siguranță a imobilului pe termen lung).
CITEȘTE ȘI Vodafone vinde o parte din divizia de turnuri de telefonie mobilă, prezentă și în RomâniaPalatul Societății de Gaz și Electricitate a fost edificat după planurile arhitectului Paul Smărăndescu, exponent al stilului neoromânesc, care a proiectat și Palatul ziarului Universul.
După instaurarea comunismului, în clădire a funcționat sediul Ministerului Energiei Electrice, la parter fiind plasat magazinul Electrotehnica.
Sursă: Google Maps