Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că Poliția Locală a dat o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței de spațiu verde. Despre acțiunea prefectului Capitalei de a ataca în instanță retrocedarea Parcului IOR, Nicușor Dan a spus că are puține șanse de reușită și a dat ca exemplu acțiunea prefectului Toni Greblă, din umă cu un an și jumătate, când a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei și instanța le-a respins ca tardive.
Primarul Capitalei a anunțat că Poliția Locală a dat ieri o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Edilul a felicitat Poliția Locală a municipiului București pentru această decizie și a precizat că în sfârșit se comport ca o autoritate care apără interesele cetățenilor.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
”Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetățeni. Este vorba de un articol din Legea 24 /2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în legea 24”, a spus Nicușor Dan, arătând că prin propuneri care s-au făcut în legea urbanismului sau de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară.
”Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței de spațiu verde cu o sumă între 1.000 și 2.000 lei pe metrul pătrat, și nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrișat spațiu verde”, a completat Nicușor Dan.
Întrebat dacă Primăria Capitalei se va alătura demersului prefectului Capitalei, Rareș Hopincă, de a ataca în instanță retrocedarea terenului din Parcul IOR, primarul Nicușor Dan a afirmat că ”sunt șase luni de când a spus că îi preocupă soarta parcului IOR și că acționează pe două planuri, un plan privind dreptul de proprietate și al doilea plan, amenda pe care au dat-o astăzi”.
CITEȘTE ȘI VIDEO Zeci de muncitori români se revoltă în fața unui centru de date Microsoft”În ceea ce privește partea de proprietate, există de asemenea o analiză foarte amănunțită pe care am făcut-o și marea problemă este că, într-un litiu în care Municipiul a fost parte, la Înalta curte de casatie s-au stabilit opozabil și față de primarul Municipiului și față de primăria Sectorului 3 că aici nu este parc”, a spus Nicușor Dan.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
El a menționat că, din considerentul unei acțiuni pe care să o facă, pe partea de proprietate, are destul de puține șanse de reușită.
”Nu vreau să comentez pe acțiunea prefectului, vreau să vă informez că la fel cu mare tam-tam, în urmă cu un an și jumătate, prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei și instanța le-a respins ca tardive, a considerat că instituția prefectului știa încă din anii 2005 sau 2003, nu știu când a fost retrocedarea, cunoaștea dispoziția de retocedare și trebuia să acționeze atunci”, a spus Nicușor Dan.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Publicitatea online la băuturile energizante, vânzarea în școli, spitale și prin automatele lor - interzisePrimarul Capitalei a mai afirmat că și-ar dori ca acțiunea prefectului Hopincă să aibă succes.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
”În același timp, suntem în contact cu ONG-urile și sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reușească să anuleze dispoziția de retrocedare”, a spus Nicușpr Dan.
”Eu îmi doresc ca dispoziția de retrocedare să fie anulată, dar pentru asta trebuie să fie cineva care trebuie să își asume și eventuala plată a taxei de timbru și eventuale cheltuieli de judecată”, a subliniat Nicușor Dan.