FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea - dat în urmărire

FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea - dat în urmărire

Sursa foto Agerpres

scris 26 mai 2023

Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea a fost dat în urmărire, după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București - Constanța și nu s-a predat și nici nu a fost găsit la domiciliu.

”Împotriva celui în cauză, Tribunalul Bucuresti a emis la data de 26.05.2023 un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în forma complicității”, este anunțul postat pe site-ul Poliției Române, la rubrica ”Persoane urmărite”, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța. Mircea Ionuț Costea, fost președinte Eximbank și cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 6 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru Cristian Boureanu, faptele s-au prescris.

VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentale CITEȘTE ȘI VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentale

Instanța a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea și menține sechestrele pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea - dat în urmărire

Vlădescu a fost condamnat în martie 2022, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni cu executare. În aceeași speță, Mircea Costea a primit 7 ani de închisoare, iar fostul deputat PNL Cristian Boureanu primise inițial o pedeapsă 4 ani și 3 luni cu executare (schimbare din condamnare cu suspendare).

”Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017,  respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, arată DNA în 2019.

Potrivit procurorilor, activitatea infracțională s-a desfășurat în două etape. Prima etapă – în anul 2005, în contextul licitației organizate pentru  reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul, acestor sume, inculpații au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au ajuns la inculpați.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian vlădescu
inchisoare