Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a prezentat, duminică, mai multe măsuri legate de modificarea legislației în privința apelurilor la 112, printre cele discutate aflându-se promovarea unei aplicații STS, care există deja, localizarea persoanei care sună la numărul unic de urgență, după ce aceasta și-a dat consimțământul privind accesul la datele sale personale. De asemenea, comisia a discutat și despre faptul că anumite cartele neidentificabile îngreunează identificarea persoanei în unele apeluri de urgență, dar și îmbunătățirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situații de urgență deosebite, cum ar fi cele legate de răpiri.
STS spune că această aplicație este cea care poate fi localizată mai ușor, iar Guvernul se gândește abia acum să o promoveze, după tragedia de la Caracal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Astăzi am convocat pentru prima întâlnire grupul de lucru sau comitetul care a fost numit ieri și a fost publicat în Monitorul Oficial și am avut primele discuții despre modul în care vom aborda această situație și ce propuneri vom veni cu ele către Guvern bineînțeles către executiv și bineînțeles probabil către Parlament prin Guvern. Avem 15 zile ca să emitem un raport cu măsuri pe termen scurt, mediu și lung”, a declarat, duminică, Raed Arafat, citat de news.ro.
El a prezentat și câteva măsuri care să fie luate pe termen scurt, una dintre acestea fiind promovarea aplicației STS care există deja.
“Pe termen scurt există deja o aplicație a STS de care s-a vorbit și care trebuie să fie promovată pentru prima fază până la implementarea unui alt sistem mai modern, care să fie folosită în apelare. Această aplicație trebuie să fie promovată la maxim astfel încât populația să o descarce cât mai mulți dintre ei pentru că ea există și este o soluție de termen scurt de a o promova astfel încât populația să o descarce pe telefoane să o folosească”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
El a spus că tot pe termen scurt trebuie modificată legislația pentru implementarea sistemului de localizare AML.
“Tot pe termen scurt vine modificarea legislației în vederea implementării sistemului de localizare AML (advanced mobile location) sau alte sisteme similare. Aici au fost discuții care s-au oprit la nivelul modificărilor legislative, modificările legislative trebuie să fie realizate urgent, noi vom pregăti inclusiv textele care le propunem de modificare astfel încât la decizia doamnei prim-ministru, la decizia Guvernului, pot fi aprobate chiar printr-o Ordonanța de urgență la revenirea Parlamentului din vacanță”, a afimat Arafat.
O altă problemă abordată s-a referit la consimtământul localizării persoanelor care sună la 112.
“Un exemplu, s-a ridicat problema consimțământului localizării persoanele care apelează. Nu numai din partea autorităților statului care au discutat, dar și din partea firmelor de telefonie mobilă pentru că, cu toate reglementările despre accesul la datele personale, toată lumea e speriată că dacă noi dăm poziția unei persoane și persoana nu e de acord. De exemplu, aici modificarea legislativă poate să fie prin faptul că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimțământul să fi localizat, dar acest lucru trebuie să apară în legislație”, a explicat Arafat.
În cadrul discuțiilor a fost abordat și subiectul cartelelor neidentificabile.
“E un subiect pe care l-am abordat. Încă nu știm și analizăm dacă vom veni cu propuneri asupra lui și este vorba de cartelele neidentificabile. Deci cartelele neidentificabile îngreunează în unele apeluri de urgență realizarea unei corelări să zicem sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează și care poate să fie corelat cu o adresă, cu un număr de buletin cu tot, care să ne permită să știm cine este persoana sau al cui este telefonul care este folosit”, a mai spus Arafat.
O altă temă s-a referit la semnarea contractului cu clauză suspensivă de către STS pentru modernizarea sistemului 112, procedura fiind întârziată după ce licitația a fost contestată în instanță.
Arafat s-a referit și la îmbunătățirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situații de urgență deosebite.
“Îmbunătățirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situații de urgență deosebite, care sunt mai rare și care trebuie mare atenție pentru ele precum situațiile de răpire și dacă sunt o persoană răpită la telefon, care trebuie să fie procedura de preluare a apelului și gestionarea apelului, aici trebuie lucrat pe îmbunătățirea acestor proceduri și dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor din cadrul dispeceratelor integrate regionale, a celor care preiau apelurile 112. Deci trebuie pe termen mediu să avem un program de pregătire și specializare pe domeniul dispecerizării cum se întâmplă în alte țări”, a mai spus Arafat.
El a precizat că dorește ca principalele modificări legislative propuse de comisie să aibă loc la începutul lunii septembrie.
“Noi luăm rolul acestei comisii în serios. Comisia nu are rol pe ancheta, pe situația care s-a întâmplat din păcate la Caracal și comisia are un rol de acum înainte să găsească soluții, se amelioreze modul de preluare, gestionarea apelurilor și mai ales de localizare și dispecerizare a echipelor de intervenție și acest lucru vom lucra pe el în următoarea perioadă. Bineînțeles cu cât evoluează raportul și propunerile în acest raport, cu cât o să ne vedem cu dumneavoastră și o să venim cu explicații suplimentare, iar raportul bănuiesc că o să fie după asta făcut public, în care o să vedeți principalele propuneri și bineînțeles după asta începem la executarea lor, speranță noastră fiind că primele modificări legislative să poată să aibă loc chiar la începutul lunii septembrie și care să permită începerii implementării sistemului AML”, a explicat Raed Arafat.