Mircea Fechet, ministrul Mediului, declară că e nevoie de mărirea amenzilor pentru cei care hrănesc urșii pe marginea drumului, pentru că „unii le consideră ridicol de mici”. Pe marginea drumurilor vor fi instalate panouri de avertizare, dar și camere de supraveghere pentru a-i surprinde pe cei care încalcă legea.
VEZI AICI FOTO Drumuri naționale din România, împânzite cu urși, care stau pe margine precum câinii maidanezi
„În ceea ce privește urșii de pe Transfăgărășan, am dispus colegilor mei trei chestiuni: instalarea de panouri de avertizare, pentru ca fiecare turist, cetățean participant la trafic să știe că hrănirea urșilor este interzisă și se sancționează cu amendă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acele panouri au fost deja trimise către CNAIR și vor fi instalate în curând. În al doilea rând, am dispus instalarea unor camera de supraveghere video, în acea situație în care turiștii nu respectă legea, pentru a-i putea sancționa contravențional ori de câte ori aceștia se opresc să hrănească urșii”, a spus ministrul Mediului, potrivit News.ro.
El a precizat că a dispus să i se comunice în fiecare săptămână câte amenzi se aplică. „Am constatat că au fost aplicate un număr însemnat de amenzi, până acum trei săptămâni. Colegii de la Garda Forestieră și de la Jandarmerie sunt pe Transfăgărășan și în alte locuri și încearcă să explice că hrănirea urșilor nu face altceva decât să îi condamne la moarte”, a completat Fechet.
Ministrul a ținut să menționeze că e nevoie de mărirea cuantumului acestor amenzi. „Cred că e nevoie și de mărirea cuantumului acestor amenzi, pentru că unii le consideră ridicol de mici. De obicei, se aplică 1.500 de lei sancțiune, însă dacă o plătești în minimum 48 de ore cred că este 200 de lei.
”Luăm în calcul modificareaa legislației primare, în sensul în care să putem să aplicăm când e cazul și amenzi mai mari”, a mai spus Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a anunțat și luna trecută că propune amenzi drastice pentru turiștii care hrănesc urșii pe Transfăgărașan, în încercarea a stopa un fenomen periculos.
Sunt aproape 30 de urși care, ademeniți de vizitatorii curioși, s-au învățat să cerșească la marginea drumului.
CITEȘTE ȘI TAROM lansează oferte pentru destinații interne începând de la 130 euro pentru călătorii dus-întorsCu ajutorul camerelor de supraveghere, ministrul mediului vrea ca jandarmii să îi poată identifica și sancționa pe cei care le dau urșilor de mâncare.
De asemenea, autoritățile se gândesc să mute o parte din urși în rezervația de la Zărnești.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un robot umanoid, utilizat la întreținerea căilor ferate în JaponiaDeocamdată, o ursoaică și puii ei vor ajunge în sanctuarul din Zărnești.