Fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, acuzat de Agenția de Integritate că are o diferență nejustificată de 1,1 milioane de lei între venituri și averea reală. Ioniță a fost și șeful Direcției Anticorupție din Ministerul de Interne

Fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, acuzat de Agenția de Integritate că are o diferență nejustificată de 1,1 milioane de lei între venituri și averea reală. Ioniță a fost și șeful Direcției Anticorupție din Ministerul de Interne
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2023

Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză într-un comunicat pe fostul șef al Poliției Române, Cătălin Ioniță, că are diferență nejustificată de 1,1 milioane de lei între venituri și averea reală. Ioniță a fost și șeful Direcției Anticorupție din Ministerul de Interne și a fost și cercetat de DNA. Ioniță este tânăr pensionar MAI.

Fost șef al DGA, Cătălin Ioniță a fost retras de la conducerea instituției după ce a rămas fără avizul ORNISS, cel care permite accesul la informații secrete, necesară exercitării funcției, arată G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
BERD a înrăutățit estimările privind evoluția economiei românești în 2023 și 2024 CITEȘTE ȘI BERD a înrăutățit estimările privind evoluția economiei românești în 2023 și 2024

oniță a vrut să se pensioneze și în 2018, după ce Direcția Națională Anticorupție l-a pus sub învinuire în dosarul de corupție, însă ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, a refuzat, deoarece MAI se confruntase cu un scandal pe tema pensionarărilor anticipate. Ulterior, Ioniță ar fi încercat pensionarea și din motive medicale, fără succes, din nou, pentru că nu ar fi îndeplinit condițiile, spun aceleași surse.

De notat, în mod uzual, în situații similare, procedura presupune punerea la dispoziție pentru o perioadă de maximum un an, timp în care persoanei în cauza îi sunt oferite alternative profesionale. În cazul de față, după nici o lună, lui Ioniță nu i s-ar fi găsit o altă funcție, drept urmare i s-a aprobat solicitarea de trecere în rezervă.

În 2018, timp de cinci luni, Cătălin Ioniță a condus Inspectoratul General al Politiei Romane. Atunci a fost implicat într-un scandal care a dus la schimbarea lui Mihai Tudose, pe atunci premier. Ioniță a explicat public într-o scrisoare deschisă că nu și-a dorit funcția de șef al Poliției Romane, pe care ar fi acceptat-o în urma unor presiuni. A mai spus și că a fost pus să-și scrie demisia chiar înaintea unei deplasări în SUA, iar familia lui ar fi fost filată.

Ioniță a fost urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și fals în declarații, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1. DNA a anunțat în 2019 că a clasat dosarul.

Chestorul principal de poliție (r) Cătălin Alexandru Ioniță, fost șef al Poliției Române și fost șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA), a rămas în 2021 și fără titlul de doctor în științe după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în mod oficial, retragerea distincției academice pentru plagiat. În cazul lui Cătălin Ioniță, decizia a venit la doi ani și o lună după ce PressOne a dezvăluit, în exclusivitate, că teza de doctorat a acestuia este plagiată. Ioniță și-a susținut teza de doctorat în 2012 la Academia de Poliție.

viewscnt
Afla mai multe despre
cătălin ioniță
politia romania
ani