Iridex Group, administratorul depozitului de deșeuri de la Chiajna, care a anunțat recent încetarea activității depozitului, cu motivarea că Primăria Municipiului București nu a mai prelungit prin act adițional contractul pe care îl are încheiat cu societatea până la atingerea capacității proiectate și autorizate de stocare a facilității, a obținut recent o decizie judecătorească de executare silită a PMB, pentru suma totală de 6,58 milioane lei.
Banii reprezintă costurile monitorizării post-închidere de către Iridex a unei componente a depozitului Chiajna (compartimentele C1-C5) unde activitatea a încetat în 2017, în urma unei decizii în acest sens a Gărzii Naționale de Mediu. Decizia a fost luată după ce, în toamna anului 2016, locuitorii din zonă au protestat public acuzând miros puternic de hidrogen sulfurat care ar fi emanat de depozit, susținând că acesta se simte și de la o distanță de 10 kilometri.
Printre activitățile presupuse de monitorizarea post-închidere se numără asigurarea captării și eliminării în condiții de siguranță a gazului de depozit, asigurarea captării și epurării levigatului, monitorizarea apelor subterane, monitorizarea tasărilor și modificărilor structural e ale masivului de deșeuri, asigurarea utilităților curente pentru personalul care va desfășura activitățile de monitorizare post-închidere, asigurarea permanentă a pazei amplasamentului și asigurarea funcționării corecte și permanente a instalațiilor de eliminare de gaz de depozit și levigat.
Tot în 2017, potrivit Iridex, compania a contactat PMB pentru a stabili cu Primăria "reglementarea conținutului concret, a duratei și a tarifului serviciilor de monitorizare post-închidere a compartimentelor C1-C5 ale depozitului de la Chiajna", în conformitate cu contractul semnat cu municipalitatea în 1999, prin care aceasta s-a obligat să negocieze și să plătească un tarif de monitorizare post-închidere. Primăria ar fi tergiversat însă discuțiile, astfel că Iridex a dat instituția în judecată la finalul anului 2017.
După circa 1 an și jumătate, în aprilie 2019, Tribunalul București a obligat PMB să încheie un act adițional la contractul din 1999 cu Iridex, prin care să stabilească tariful de monitorizare post-închidere, cuantificat la acea dată la circa 6,1 milioane lei pe an, să plătească reclamantei o penalitate de 6.109,86 lei/zi de întârziere până la încheierea efectivă a actului adițional și contravaloarea serviciilor de monitorizare post-închidere prestate de Iridex în perioada 1 august 2015 – 31 decembrie 2018, în cuantum de 15,15 milioane lei.
"Întârzierea negocierii de către părți a acestui tarif nu absolvă pârâtul Municipiul București de obligația de plată a acestor cheltuieli, fiind o obligație asumată prin Contractul nr. 955/11.03.1999", se arată în motivarea deciziei instanței.
CITEȘTE ȘI Nelu Ploieșteanu a decedat. Complicații pe fondul Covid-19Primăria a făcut recurs, admis parțial de Curtea de Apel București, care a decis însă definitiv, în noiembrie anul trecut, că PMB are de plătit către Iridex servicii de monitorizare post-închidere doar pentru perioada 7 decembrie 2017 – 31 decembrie 2018, în sumă de 6,58 milioane lei.
Pe 24 martie anul acesta, Iridex a obținut executarea silită a PMB.
"Admite cererea. Încuviințează executarea silită a titlului executoriu (…) pentru recuperarea sumei totale de 6.583.363,68 lei și a cheltuielilor de executare, prin toate formele de executare prevăzute de lege. Fără cale de atac", se arată în decizia instanței.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Blue Air are prima aeronavă nouă Boeing 737-8 MAX, avion ținut la sol 2 ani, după două accidente în urma cărora au murit 350 persoaneIridex a anunțat recent că depozitul Chiajna încetează activitatea, susținând că situația este generată de faptul că Primăria Municipiului București nu a mai prelungit prin act adițional contractul pe care îl are încheiat cu societatea, până la atingerea capacității proiectate și autorizate de depozitare. Compania a precizat că sistarea depozitării, în lipsa unui asemenea act adițional, poate conduce la oprirea tuturor instalațiilor aferente depozitului, fapt ce poate produce un grav accident de mediu, cu efecte deosebite asupra populației.
"Sistarea activității de depozitare poate duce la perturbarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor din Sectorul 1, Sectorul 6 și Sectorul 2 dar și a celor din împrejurimile Bucureștiului (localitățile Snagov, Voluntari, Chiajna și alte aproape 25 localități) cu grave efecte asupra poluării localităților, acest lucru fiind un atentat la sănătatea populației. Sistarea activității de depozitare poate conduce la efecte economice asupra operatorilor de salubritate, mergând chiar până la intrarea în faliment", mai arată compania.
Iridex mai menționează că, din august 2020 și până în prezent, a transmis PMB câteva scrisori și 3 notificări prin care a solicitat Primăriei să-și exprime opțiunea referitor la oprirea depozitării și preluarea depozitului, precum și încheierea unui act adițional privind securizarea depozitului, dar fără răspuns.