După cearta la nivel înalt, UE cere Indiei să îi dea 10 milioane de doze din vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca

După cearta la nivel înalt, UE cere Indiei să îi dea 10 milioane de doze din vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2021

UE a cerut Indiei să îi permită achiziția a 10 milioane de doze din vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca, produse de Serum Institute of India, a declarat un oficial guvernamental, acesta fiind cel mai recent semn al presiunii tot mai mari la care este supus guvernul pentru a exporta mai mult din producția sa de vaccinuri în alte țări, transmite Reuters.

UE dorește ca dozele de vaccin de la Serum, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, să compenseze deficiențele de aprovizionare de la fabricile europene ale AstraZeneca și să accelereze campania de vaccinare, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Este improbabilă însă o aprobare rapidă a cererii UE având în vedere că India face și ea eforturi să își intensifice vaccinările, a declarat oficialul guvernului indian.

Marea Britanie presează, de asemenea, India să exporte a doua jumătate a celor 10 milioane de doze pe care le-a comandat la Serum, a spus sursa.

Serum trebuia inițial să producă vaccinul AstraZeneca numai pentru țările cu venituri mici și medii.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

”Ambasadorul UE a scris o scrisoare, spunând: vă rugăm să ne dați aprobările pentru export”, a declarat sursa, adăugând că scrisoarea a fost trimisă acum aproximativ două săptămâni.

Serum, AstraZeneca și Ministerul de Externe al Indiei nu au răspuns la solicitările de comentarii.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei UE a declarat că Comisia nu face niciun comentariu imediat.

Cu toate acestea, India a declarat că se concentrează acum pe extinderea propriei campanii de imunizare, deoarece cazurile de COVID-19 au crescut din martie. Decizia de a se concentra asupra nevoilor sale interne, care a venit după ce guvernul a fost criticat pentru livrarea a zeci de milioane de doze în străinătate, va afecta, de asemenea, rețeaua globală susținută de OMS pentru distribuirea vaccinurilor, cunoscută sub numele de COVAX.

VIDEO&FOTO Blue Air are prima aeronavă nouă Boeing 737-8 MAX, avion ținut la sol 2 ani, după două accidente în urma cărora au murit 350 persoane CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Blue Air are prima aeronavă nouă Boeing 737-8 MAX, avion ținut la sol 2 ani, după două accidente în urma cărora au murit 350 persoane

Rețeaua își propune să asigure vaccinurile COVID-19 în primul rând pentru zeci de țări mai sărace.

Problemele de producție au încetinit vaccinările pentru cei 450 de milioane de cetățeni din UE.

Imunizarea pe cap de locuitor din UE este mai mică decât cea a unor țări precum Israel, Regatul Unit și Statele Unite, potrivit site-ului Our World in Data.

India a exportat până acum 64 de milioane de doze de vaccin în 83 de țări și a administrat același număr de doze acasă. Efortul său de imunizare s-a extins de joi pentru a include pe toți cei cu vârsta peste 45 de ani, ceea ce va mări substanțial cererea de vaccinuri.

FOTO Prețurile la serviciile de ride-sharing din Capitală au explodat, după ce sindicaliștii au blocat metroul CITEȘTE ȘI FOTO Prețurile la serviciile de ride-sharing din Capitală au explodat, după ce sindicaliștii au blocat metroul

India a raportat 12,22 milioane de cazuri de coronavirus, al treilea cel mai mare număr la nivel mondial după Statele Unite și Brazilia. A înregistrat aproape 163.000 de decese din cauza COVID-19.

Anterior a fost relatat că cele 27 de state UE nu au reușit să se înțeleagă în privința redistribuirii a 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de o manieră care să ajute țările cu probleme de aprovizionare, după ce mai multe state au acuzat că au fost tratate incorect.

În centrul disputei s-au aflat întârzierile în livrările companiei farmaceutice AstraZeneca. Acest lucru a dus la solicitări din partea mai multor țări membre ca 10 milioane de doze suplimentare recent achiziționate de la Pfizer-BioNTech să fie redistribuite în favoarea lor, arată Agerpres.

FOTO Banca Angliei a dezvăluit designul viitoarei bancnote de 50 de lire, care îl omagiază pe matematicianul Alan Turing CITEȘTE ȘI FOTO Banca Angliei a dezvăluit designul viitoarei bancnote de 50 de lire, care îl omagiază pe matematicianul Alan Turing

După două zile de negociere, discuțiile între ambasadorii țărilor membre s-au lovit de refuzul Austriei, Sloveniei și Republicii Cehe de a sprijini un compromis propus de președinția portugheză a UE, susțin surse diplomatice citate de AFP. 

Aceste 10 milioane de doze fac parte dintr-un lot pe care BioNTech-Pfizer s-a angajat să-l livreze în avans în al doilea trimestru, din cele 100 de milioane de doze care nu ar fi trebuit să fie disponibile decât începând cu trimestrul al treilea din 2021.

Repartiția dozelor precomandate de UE de la laboratoare se face între Cei 27 în funcție de populația lor (pro rata). Dacă un stat renunță să cumpere partea sa, dozele sale sunt redistribuite între țările interesate.

VIDEO&FOTO Protest cu fumigene la Ministerul de Interne – Polițiștii cer demisia ministrului CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protest cu fumigene la Ministerul de Interne – Polițiștii cer demisia ministrului

Or, anumite state nu au comandat suficiente doze sau au mizat prea mult pe vaccinul AstraZeneca, datorită prețului său mai scăzut, vaccin care este însă afectat de probleme de producție.

La jumătatea lui martie, îndemnați de cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderii din Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croația și Letonia au cerut să se introducă un "mecanism de corecție" pentru a obține doze suplimentare, estimând că au fost "lezați" de sistemul de repartiție.

Potrivit UE, țările cele mai în dificultate din punctul de vedere al vaccinurilor sunt Bulgaria, Croația, Slovacia, Letonia și Estonia.

Președinția portugheză a prezentat propuneri pentru a da dovadă de solidaritate față de aceste cinci țări, alocându-le mai multe doze decât cota lor obișnuită. Austria, Slovenia și Republica Cehă au respins soluția propusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
ue