Programatorii din România câștigă mai bine cu până la 25% comparativ cu specialiștii IT din statele vecine, însă decalajele față de salariile din Vest se mențin la un nivel ridicat, chiar și atunci când salariile sunt ajustate la costurile de trai, indică date analizate de Profit.ro.
Cu un salariu estimat de 13.000 de euro pe an pentru un programator fără experiență, România se află pe locul 22 în Europa, în fața unor țări ca Polonia, Ungaria și Slovacia, dar la mare distanță de locurile fruntașe, ocupate de Elveția (66.000 euro/an), Danemarca (58.000 euro) și Germania (42.000 euro).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În topul salariilor ajustate la nivelul de trai, România urcă două poziții, până pe locul 20, cu un salariu de 21.000 de euro pe an, relevă un studiu realizat de școala de programare Codecool.
Studiul se bazează pe date privind salariile programatorilor junior, middle level și senior din 29 țări publicate pe site-uri de specialitate, precum Glassdoor, PayScale și Pay Lab. Salariile ajustate au fost calculate folosind indexul cost of living al site-ului Numbeo, care ia în calcul costurile de zi cu zi și prețurile alimentelor, utilităților și serviciilor din țara respectivă.
Deși salariile din domeniul IT sunt mai mici în estul și centrul Europei comparativ cu țările din Vest, indexul mic al costurilor de trai contează foarte mult în această ecuație, astfel că valorile salariilor ajustate devin mai mari.
În București și Cluj-Napoca, două dintre marile hub-urile de IT din România, costurile de trai sunt în jur de 2.200 lei/lună pentru o singură persoană, ceea ce face ca România să se numere printre primele țări la capitolul costuri de trai scăzute.
Sursa: Codecool
Astfel, salariul ajustat al unui programator junior din România este mai mare cu 25% comparativ cu cel al unui programator din Bulgaria sau Croația și cu 10% mai mare raportat la salariile din Polonia și Ungaria.
CITEȘTE ȘI FOTO A revenit campania de phishing/scam care vizează clienții Digi RomâniaÎnsă chiar și ajustate la costurile de trai, salariile din România rămân cu mult sub cele câștigate de programatorii din state ca Germania (54.300 euro/an), Marea Britanie (43.800 euro/an), Cehia (31.700 euro/an) sau Italia (27.900 euro/an).
Cele mai mari salarii pentru un programator junior sunt plătite în Danemarca (peste 62.800 euro/an).
Sursa: Codecool
Potrivit estimărilor, piața de IT din România înregistrează un deficit de 15.400 de programatori, inclusiv în contextul emigrării unui număr semnificativ de specialiști în ultimii ani.
Programatorii români au ales să se îndrepte în special către țări precum Germania, Marea Britanie și Olanda, însă preferințele acestora nu se datorează doar salariilor, ci și condițiilor de viață mai bune.
În același timp, peste 6.000 de specialiști din România lucrează de la distanță pentru companii de IT din străinătate, în baza unor proiecte de tip freelancing.