Neajunsurile din sistemul de educație românesc îi determină pe tot mai mulți profesioniști să ridice privirea către problemele școlarilor și să-și dedice timpul în sprijinul acestora.
Asociatia non-profit UnPI pentru Scolari condusă de IT-istul Ciprian Manea este unul dintre aceste exemple. Abia lansată în octombrie 2019, organizația a reușit deja să strângă donații pentru 18 mini calculatoare botezate unPI. Acestea urmează să ajungă la copii din medii defavorizate din toată țara prin procedura de distribuire vreau.unpi.ro.
Iar lucrurile nu se opresc aici. Odată ajunse în locuințele școlarilor, următorul pas sunt cursurile gratuite de programare. Ciprian Manea, inițiatorul proiectului, își propune să îi învețe personal pe cei mici programarea calculatoarelor pe unPi cu ajutorul unui limbaj ușor, modern, inventat de catre firma Google. Cursul de programare în limbajul Golang este disponibil gratuit, online, în limba română.
Povestea calculatoarelor unPI a început din dorința de a ajuta copiii mai puțin norocoși să-și poată depăși condiția socială în timp, prin studiu, efort și muncă proprie. Astfel, mini calculatoarele vor fi oferite cu prioritate școlarilor începând cu vârsta de 10 ani, ce provin din familii defavorizate, dar și familiilor care au în componența lor un membru (părinte sau copil) cu nevoi speciale, recunoscute conform legislației din România, indiferent de veniturile familiei, a declarat Ciprian Manea.
Până la finalul anului 2020, 200 de unPi și tot atâția copii cu o șansă la un viitor mai bun. Acesta este obiectivul pe termen scurt al Asociației unPi pentru Școlari, plan ce se dorește a fi implementat prin donații private și sponsorizări de la firmele românești.
Oricine dorește să sprijine educația copiilor o poate face deja cu ajutorul detaliilor financiare din pagina donez.unpi.ro