La propunerea lui Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, bazată pe analiza realizată de o firmă de consultanță, Consiliul Local a decis să declare două noi teritorii din sector, Brâncoveanu-Berceni și Progresu, ca fiind zone urbane marginalizate, Sectorul 4 ajungând astfel să aibe mai mult de jumătate din populație drept defavorizată.
Astfel, populația care trăiește în Sectorul 4 „în locuințe supraaglomerate, cu nivel scăzut de educație”, după cum sunt definite zonele urbane marginalizate, a ajuns să crească în 6 ani de la puțin peste 1.000 de locuitori (în 2017 erau 1.129 de persoane marginalizate) la 180.530 (în două etape: în martie 2022 numărul lor a crescut de peste 100 de ori, la 128.184 de persoane, iar în decembrie s-au mai adăugat 52.346), transmite G4Media.
Celelalte zone din sectorul 4 declarate marginalizate în 2022 sunt: Reșita-Giurgiului – 69.558 persoane, Turnu Măgurele – 18.742 persoane, Olteniței – 38.986 persoane și Boccaccio – 898 persoane.
Documentele pot fi studiate AICI – cel din 2022 -, AICI – cel din 2023 – și AICI, primul document din 2017.
Rezultă că din 287.828 de locuitori, câți are în total Sectorul 4, conform recensământului din 2021, 62% dintre ei trăiesc în Sectorul 4 „în condiții improprii unui trat decent”. Potrivit referatului de aprobare semnat de primarul Daniel Băluță, aflat la al doilea mandat în Sectorul 4, „populația marginalizată din zonele identificare (Brâncoveanu-Berceni și Progresu) se confruntă cu facilități precare, infrastructură de bază slab dezvoltată și învechită”.
„Condițiile de locuire sunt în majoritatea cazurilor improprii unui trai decent.”, afirmă edilul Sectorului 4, în expunerea de motive, la care adaugă că obiectivul general este cel al diminuării numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Iar atingerea obiectivului se poate realiza, potrivit documentului, prin obținerea de finanțare din bani europeni prin programul PNRR pentru zonele urbane marginalizate.
„Pentru maximizarea șanselor este necesară aprobarea de îndată a Consiliului Local a unei hotărâri privind asumarea și însușirea Strategiei de dezvoltare locală a comunității marginalizate din Sectorul 4, Brâncoveanu-Berceni și declararea zonelor urbane marginalizate”, se spune în referatul semnat de primar.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. Ursula von der Leyen: O zi de mare mândrie pentru România și Bulgaria! Definiția zonelor urbane marginalizate, conform Atlasului zonelor urbane marginalizate din Romania din 2011. Acestea sunt zone urbane care acumulează dezavantaje din perspectiva capitalului uman, ocupării forței de muncă și a locuirii. Această definiție se bazează pe trei criterii principale:
1. Capitalul uman: zonele urbane marginalizate prezintă un nivel scăzut de educație, un nivel ridicat de șomaj și o populație vulnerabilă din punct de vedere social, cum ar fi persoanele cu dizabilități, persoanele tinere și persoanele de origine romă.
2. Ocuparea forței de muncă: zonele urbane marginalizate au un nivel scăzut de ocupare formală și o populație dependentă de veniturile din asistență socială.
3. Locuirea: zonele urbane marginalizate prezintă condiții improprii de locuire, cum ar fi locuințe supraaglomerate, insalubre sau degradate.