Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, spune că entuziasmul timișorenilor față de titlul de Capitală Culturală Europeană (CCE) 2023 a dispărut aproape complet, iar pentru a retrezi interesul comunității față de acest proiect, edilul a propus planul "Restart Timișoara 2023", care să creeze un ecosistem cultural vibrant în oraș.
Primăria Timișoara a organizat o întâlnire cu toți reprezentanții mediului cultural local, în cadrul căreia edilul a punctat că municipalitatea a pregătit o nouă strategie care vizează sectorul cultural al orașului, care va avea un impact major asupra modului de finanțare a proiectelor culturale, precum și pregătirea pentru 2023, când orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, arată Agerpres.
"Au trecut patru ani de când Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar entuziasmul de atunci a dispărut complet. Mai mult, proiectul a născut și multe frustrări și chiar a dezbinat comunitatea culturală din oraș, iar în ultimii ani nu s-au făcut progrese nici în domeniile adiacente programului cultural, de promovare, turism, sponsorizări etc. Asociația (Timișoara CCE 2023, n.r.) trebuie să fie parte a acestui puzzle, eu nu sunt unul dintre cei care doresc să dizolve asociația sau să plece primăria ca membru din asociație, dar nu mai trebuie să fie singura entitate care garantează succesul.
CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din TaiyuanNu mai putem să mizăm tot proiectul Capitală Europeană a Culturii pe funcționarea asociației, care este și blocată din mai multe puncte de vedere (...). Nu îmi doresc să pierdem următorii doi ani continuând luptele ultimilor patru ani și judecând litigiile apărute în trecut", spune Dominic Fritz.
Planul Primăriei Timișoara pentru repornirea sectorului cultural din oraș se bazează pe trei actori principali, respectiv, pe Serviciul de cultură din cadrul primăriei, pe Centrul timișorean de proiecte și pe Asociația de promovare a Timișoarei.