DOCUMENTE 16 paturi cu oxigen din secția medicală a Spitalului Colțea stau nefolosite. DSP București spune că dosarul depus e incomplet

DOCUMENTE 16 paturi cu oxigen din secția medicală a Spitalului Colțea stau nefolosite. DSP București spune că dosarul depus e incomplet
scris 16 oct 2021

În secția de ATI COVID a Spitalului Colțea sunt internați în acest moment 10 pacienți, cu doi peste capacitatea COVID pe care o are unitatea sanitară, iar pacienții continuă să vină. În tot acest timp în care medicii nu știu cum să găseasă cele mai bune soluții astfel încât toți pacienții să poată fi tratați, pe secția medicală a spitalului, situată la etajul 2, 16 paturi cu oxigen în care ar putea fi tratați pacienții după ce au ieșit din ATI COVID și a căror stare nu permite externarea stau nefolosite. Conducerea spitalului a trimis un dosar cu documente către DSP București în vederea deschiderii acestor paturi pentru pacienți încă de acum zece zile. Prin acest dosar, medicii din spital au cerut modificarea structurii funcționale și organizatorice a Secției medicină internă/compartiment de cardiologie.

UPDATE - ”Începând cu data de 16.10.2021, conducerea Spitalului Clinic Colentina, respectiv a Spitalul Clinic Colțea iau măsuri pentru operaționalizarea imediată a paturilor de terapie intensivă sau cu oxigen cuprinse în propunerea de modificare a structurii transmisă către DSP București, primii pacienți urmând  fi primiți în cursul acestei după-amizi, de la nivelul UPU din București”, se arată în ordinul semnat de Raed Arafat, ”având  în vedere situația existentă  la nivelul UPU București, precum și faptul că Spitalul Clinic Colentina și Spitalul Clinic Colțea au depus la DSP București documentația pentru completarea structurii destinate tratamentului pacienților COVID-19 pozitivi”.

Urmărește-ne și pe Google News
Directorii celor două spitale iau măsuri pentru finalizarea urgentă a documentații necesare, iar DSP București trebuie să elibereze urgent autorizația necesară

Într-un răspuns trimis la solicitarea News.ro, specialiștii DSP susțin că, în urma analizei acestui dosar și în urma vizitelor de evaluare pe care le-au făcut la fața locului, au ajuns la concluzia că dosarul depus este incomplet și că există neconcordanțe între memoriul tehnic și nota de fundamentare asumate de conducerea spitalului și structura funcțională propusă efectiv pentru pacienții COVID-19 – cazuri confirmate și pentru pacienții post-COVID a căror stare nu permite externarea la domiciliu. În acest răspuns, se mai arată că zona de spitalizare de zi pentru pacienți din secția medicină internă trebuie organizată conform prevederilor legale pentru a fi dată în folosință.

În acest sens, DSPB a trimis pe data de 08.10.2021, dar și pe data de 15.10.2021, două adrese în care cere spitalului completarea dosarului și actualizarea memoriului tehnic și a notei de fundamentare în regim de urgență.

La solicitarea News.ro referitoare la stadiul completării dosarului cerută de DSPB astfel încât să poată fi puse în funcțiune cele 24 de paturi momentan goale (din care 16 cu oxigen) de pe secția medicală aflată la etajul 2, managerul a răspuns că va reveni cu un comunicat de presă, dar luni, 18 octombrie.

Până atunci, medicii din spital sunt disperați pentru că, susțin ei, nu-și mai pot face activitatea în condiții de siguranță. Șeful secției de ATI, dr. Letița Coriu a trimis pe 15.10.2021 o adresă către DSP București în care explică faptul că DSP întârzie emiterea unui nou aviz de funcționare pentru încă 24 de paturi de pe secția Medicală aflată la etajul 2 ( dintre care 16 cu oxigen).

Un șir infinit de hârtii între spital și DSP, care durează zile întregi. La mijloc sunt din nou pacienții pentru care nu se poate găsi un loc liber în spital, deși practic acestea există.

Dr. Letiția Coriu, șeful secției de ATI de la Spitalul Colțea din Capitală: Pe de o parte,ne hărțuiesc excesiv cu controale, pe de alta hârtii, avize sanitare

“Nu înțeleg de ce în Spitalul Colțea zona roșie a fost deschisă atât de târziu în această pandemie. Medicii acestui spital au așteptat foarte mult avizele de la DSP, trăim într-o birocratizare excesivă în care fiecare vine să ne verifice, DSPB și alte formațiuni, fac teancuri de dosare și documente pentru a se proteja legal, dar nu avem în niciun fel funcționalizate circuitele.

La noi în Colțea se lucrează în ATI pe 8 paturi de COVID, avem și ATI non-COVID, dar în paturile de COVID suntem supranumerari. Noi am început prin presiuni la DSU, la comandantul acțiunii, care a fost foarte prompt, și am spus că putem să facem COVID în ATI și așa ne-au deschis cu mare greutate, dar în secția de medicală permanent au întârziat, la modul că DSPB a dat un aviz într-o vineri, dar s-a rătăcit în cadrul DSPB și s-a descoperit abia luni că s-ar fi semnat vineri. După un consiliu medical furtunos, în care nu înțelegeam ce se întâmplă, noi medicii speram să se deschidă zonă roșie COVID la medicală, ATI-ul era deja blocat de pacienți.

Pe de o parte, ne controlează și ne hărțuiesc excesiv cu controale, pe de altă parte, hârtii importante, avize sanitare, în acest DSPB parcă este o gaură neagră.

Dr. Coriu: În continuare avem 24 de paturi pe care DSPB nu vrea să le deschidă din diverse motive

Noi am depus planul de reziliență adaptat situației pandemice a valului 4, pentru că noi am fost și în valul 3, și în valul 3 am avut o anumită capabilitate, am avut 8 paturi de ATI COVID si 28 de pe medicală cu oxigen, iar acum am propus din nou același lucru, cu foarte mare greutate DSPB a dat aprobare pentru paturile de medicală, acelea 28, dar, în continuare avem încă 24 de paturi pe care DSPB nu vrea să le deschidă din diverse motive. Ba că avem noi conflicte interne, ba că nu vor ei să-și asume.

Consiliul medical a fost solicitat în repetate rânduri să voteze aceste documente trimise spre DSPB. Planul de reziliență era că se va face tot etajul medicalei zonă roșie.

28 sunt acum în secția medicală ocupate cu pacienți cu COVID și 24 stau goale că nu ne dă DSPB aprobare. Acolo există 16 prize de oxigen. Sunt intermitente, un pat are oxigen, un pat nu are.

Dr. Coriu: Am fost nevoiți să punem paturi în plus în ATI, dar nu putem să facem un rulaj, oamenii care se fac bine trebuie transferați mai departe în secția medicală

În ultima săptămână, în ATI suntem cu paturi supranumerare, au venit cu mașini personale pacienți tineri la gardă, desaturați, cu insuficiențe respiratorii severe, și am fost nevoiți să punem multe paturi în plus în ATI și nu putem să facem un rulaj, adică pui paturi, paturi, dar sunt și oameni care se fac bine și trebuie transferați mai departe, în secția de medicală, și când se vor face foarte bine din medicală, la domiciliu. Ei, nu se poate face acest rulaj, pentru că secțiile sunt blocate. Singura soluție este să extinzi, ori la noi DSPB nu poate. Nu poate decât să ne controleze în continuu.

Avem manageri numiți politic, oameni tineri, care nu au experiență nici măcar medicală, darămite de manageri, conduc prin hârtii spitalul, eu zic că este necesar să avem echipe administrative de medici din cadrul spitalului, nu din afară care nu știu problemele spitalului.

Consiliul medical a încercat să roage managerul să se implice în relația cu DSPB, s-au dat zeci de telefoane, nu se rezolvă nimc, ne lovim de opacitate completă”, a explicat pentru News.ro Dr. Letiția Coriu, medic primar de ATI la Spitalul Colțea.

viewscnt
Afla mai multe despre
paturi
ati
covid
colțea
dsp