Decizie importantă în dosarul lui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită: magistrații au exclus din rechizitoriu declarații de martor și înregistrări

Decizie importantă în dosarul lui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită: magistrații au exclus din rechizitoriu declarații de martor și înregistrări

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 26 oct 2024

Curtea de Apel Iași a decis să excludă din rechizitoriul procurorilor în cazul fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită, declarația unei martore și înregistrări ambientale, precum și a unor procese-verbale.

„Admite cererea formulată de inculpatul Judele Radu cu privire la nelegalitatea administrării unor probe în cursul urmăririi penale. (...) Constată nulitatea absolută si dispune excluderea din probatoriu a declaratiei martorei Plesca Gabriela. (...) Constată nulitatea relativă a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental, prin folosirea de dispozitive tehnice, de către colaboratorul cu identitate reală Bîrzu Iulian si dispune excluderea din probatoriu si a următoarelor mijloace de probă: procesul-verbal din 10.10.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în 04.04.2023 si suportul optic aferent; procesul-verbal din 10.03.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în 27.02.2023 si suportul optic aferent. (...) Dispune înlăturarea fizică din dosarul de urmărire penală a declarației martorei Plesca Gabriela, a proceselor-verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental mentionate anterior și a suporților optici aferenți”, se arată în decizia Curții de Apel Iași.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ PLANUL FISCAL Creșterea la 6% a contribuției la Pilonul II de pensii, cu diversificarea investițiilor. Nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor, fără creșteri ad-hoc și fără noi pensii speciale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PLANUL FISCAL Creșterea la 6% a contribuției la Pilonul II de pensii, cu diversificarea investițiilor. Nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor, fără creșteri ad-hoc și fără noi pensii speciale
Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv în luna septembrie a anului trecut, după ce a fost prins în flagrant primind 1.250.000 de lei mită de la un om de afaceri, reprezentând 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu CJ Vaslui. În același caz a fost trimis în judecată și un expert acuzat luare de mită și trafic de influență, scrie News.ro.
 
Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică având ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.
 
În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective, martor în cauză, și Dumitru Buzatu ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor - aproximativ 3.000.000 euro și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
 
”În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărei obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică) administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini). De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”, arăta DNA.
 
În acest context, expertul a primit, în două rânduri, suma totală de 714.000 de lei. Ulterior, expertul ar fi înaintat Consiliului Județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor pentru lucrările făctute de societatea martorului, primită și acceptată de către factorii decidenți din instituție, printre care și Buzatu.
CONFIRMARE PLANUL FISCAL Legea salarizării aplicată când va permite deficitul și în limita anvelopei bugetare convenite cu UE. Limită de 20% a sporurilor în salariul de bază CITEȘTE ȘI CONFIRMARE PLANUL FISCAL Legea salarizării aplicată când va permite deficitul și în limita anvelopei bugetare convenite cu UE. Limită de 20% a sporurilor în salariul de bază

„În perioada 8 mai - 7 septembrie 2023, Buzatu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la același om de afaceri, sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro menționată, care reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri. În 22 septembrie 2023, ”inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, susținea DNA.

 
După ce stat mai bine de jumătate de an în arest preventiv, fostul președinte al CJ Vaslui a fost pus în arest la domiciliu, la mijlocul lunii aprilie 2024, iar apoi a fost plasat sub control judiciar.
 
Vineri, 25 octombrie 2024, magistrații Curții de Apel Iași au constatat „neregularitatea Rechizitoriului din 13 decemrbie 2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. - D.N.A. – Serviciul Teritorial Iasi, consecintă a excluderii din probatoriu a declaratiei martorei Plesca Gabriela si a tuturor proceselor-verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil si Bîrzu Iulian si a suportilor optici aferenti”.
 
În rest, Curtea de Apel Iași mai constată „legalitatea administrării probelor (cu exceptia celor excluse din probatoriu) și a efectuării actelor de urmărire penală”.
 
„Înlătură dispozitia privind începerea judecății și mentine toate celelalte dispoziții din încheierile contestate care nu sunt contrare prezentei încheieri”, mai arată Curtea de Apel Iași.
 
Magistrații ieșeni au mai pus în vedere procurorului ca, în termen de cinci zile de la primirea încheierii motivate, să se conformeze dispozițiilor Codului de procedură penală. Curtea de Apel Iași a stabilit un nou termen pentru  15 noiembrie 2024, pentru când se citează inculpatii.
 
Curtea de Apel Iași a respins ca nefondată cererea lui Buzatu privind incompatibilitatea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui, invocată în contestație și a constatat că Tribunalul Vaslui are competența să soluționeze cauza
 
Decizia Curții de Apel de vineri este definitivă.
viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru buzatu
magistrați
rechizitoriu