Statul trebuie să recunoască dreptul de ședere al cuplurilor gay căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetățean al Uniuniunii Europene, a decis Curtea Constituțională (CCR). Asociațiile MozaiQ și Accept salută decizia Curții și spun că aceasta este un prim pas pentru recunoașterea oficială a cuplurilor gay în România și pentru asigurarea egalității în drepturi și demnitate pentru persoanele LGBT și pentru familiilor lor și, în același timp, reprezintă un semnal pentru politicieni ca aceștia să ia măsuri și să legalizeze parteneriatele civile între persoanele de același sex.
Curtea Constituțională a României a decis că articolul 277, alineatele (2) și (4) din Codul Civil este constituțional doar în măsura în care autoritățile naționale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara țării strict în scopul liberei circulații a cetățenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de același sex pentru stabilirea reședinței cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor, în ciuda interdicției generale impuse în același timp privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării, scrie News.ro.
Hotărârea CCR a fost anunțată miercuri, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis luna trecută că țările europene nu pot împiedica șederea cuplurilor de același sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetățean UE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, statul român recunoaște căsătoriile dintre persoanele de același sex încheiate în afara țării doar pentru a asigura reședința cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor, în ciuda faptului că România nu recunoaște încă și căsătoria propriu-zisă a persoanelor gay.
Asociația MozaiQ salută decizia CCR și spune că aceasta reprezintă un prim pas pentru recunoașterea oficială a cuplurilor gay în România și în același timă un semnal pentru politicieni, care trebuie să adopte cât mai repede o lege prin care parteneriatele civile între persoanele de același sex să fie legalizate.
„Cuplurile gay sunt o realitate în România, iar statul are o datorie să ofere drepturi egale tuturor cetățenilor, mai ales în contextul consolidării mișcărilor conservatoare și a încercării de modificare a definiției familiei în Constituției. Cerem partidelor parlamentare să legalizeze parteneriatele civile pentru a elimina potențiale lacune existente în legislație și pentru a pune în aplicare decizia CCR. Decizia CCR poate fi pusă în aplicare cel mai simplu prin legalizarea parteneriatelor civile”, spune Vlad Viski, director executiv MozaiQ.
Asociația ACCEPT salută, la rândul ei, decizia CCR, și spune că reprezintă un pas înainte în ceea ce privește asigurarea egalității în drepturi și demnitate pentru persoanele LGBT și pentru familiile lor.
„Decizia CCR de astăzi este un prim pas către o stare de normalitate, în care demnitatea umană a tuturor cetățenilor este prețuită de autorități. Cu toate acestea, rămânem în situația în care zeci de mii de familii gay din România nu sunt recunoscute și protejate de lege. Reglementarea parteneriatului civil este o urgență, conform standardelor europene de drepturile omului, dar și conform deciziei CCR de astăzi, care statuează indirect faptul că viața de familie a tuturor acestor cupluri există și trebuie respectată”, spune Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT.
CJUE a decis luna trecută că statele europene țările europene nu pot împiedica șederea cuplurilor de același sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetățean UE. Această hotărțre a pornit de la un cuplu de bărbați, un român și un american, care au dat în judecată statul român pentru că nu le-a rescunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles în urmă cu câțiva ani.