Costul orar cu forța de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 10,4% comparativ cu aceeași perioadă din 2015, ritm mai temperat față de cel înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în învățământ și sănătate, sectoare în care salariile au fost majorate semnificativ în ultima parte a a anului trecut, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Ritmul de creștere a costurilor cu forța de muncă a accelerat puternic în ultimul trimestru al anului trecut, până la 11,4%, în condițiile în care, în trimstrul al III-lea din 2015, avansul a fost de doar 7,3% față de perioada similară din anul precedent.
"Comparativ cu același trimestru al anului precedent, pe principalele activități economice, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învățământ (23,07%), sănătate și asistență socială (22,30%) și tranzacții imobiliare (19,12%)", se precizează în comunicatul INS.
În ultimele luni ale anului trecut au fost aplicate mai multe majorări consistente ale salariilor în sectorul bugetar. De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate și în domeniul asistenței sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din învățământ și cu 10% salariile celorlalți bugetari.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncăToate sectoarele au înregistrat creșteri ale salariilor în ultimul an, însă cel mai mic avans, de 1,1%, a fost în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționată, arată news.ro.
Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forța de muncă a scăzut, în primul trimestru din 2016, cu 2,5%, evoluția fiind una obișnuită, pentru că la final de an se acordă de obicei prime anagajaților în multe sectoare.
Ultimele date disponibile arată că, în martie 2016, câștigul mediu net la nivelul întregii economii a fost de 2.051 lei, echivalentul a 459 de euro. în creștere cu 12,1% față de a treia lună din 2015.