Garda de Mediu Prahova anunță că a declanșat controale la cele trei rafinării care funcționează în municipiul Ploiești, după ce în cursul zilei de luni un miros înțepător, greu de suportat, s-a simțit în mai multe cartiere din oraș. De mulți ani locuitorii Ploieștiului se confruntă cu această problemă, existând sute de reclamații legate de mirosul de gaz sau de sulf, însă de cele mai multe ori autoritățile au transmis că a fost vorba despre ”disconfort olfactiv” și rareori de poluare, pentru care unele dintre rafinării au fost amendate.
”Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultimele zile, precum și a sesizărilor primite, Garda de Mediu Prahova a demarat acțiuni de inspecție și control la cele trei rafinării funcționale din localitate. Vom reveni cu informații noi și cu concluziile noastre după finalizarea acțiunilor de control”, anunță Garda de Mediu Prahova.
Controalele comisarilor de mediu au loc în contextul în care, în cursul nopții de duminică spre luni, dar mai ales luni dimineață un miros înțepător, înecăcios, s-a simțit în mai multe zone din oraș, arată news.ro.
De altfel, problema legată de mirosurile greu de suportat este una cronică în Ploiești. În zona orașului funcționează rafinăriile Petrotel Lukoil, Rompetrol Vega, iar, la câțiva kilometri, Petrobrazi, operată de OMV Petrom.
Ani la rând autoritățile le-au transmis ploieștenilor că verificările făcute în urma sesizărilor arată că a fost vorba despre ”disconfort olfactiv”.
În luna februarie a acestui an, Prefectura Prahova anunța că prefectul de atunci, Virgiliu Nanu, în prezent candidat pentru președinția Consiliului Județean, s-a implicat în realizarea unei campanii de monitorizare a calității aerului ”ce a avut ca scop informarea cât mai exactă a publicului cu privire la evoluția indicatorilor particule în suspensie și a indicatorilor de miros - hidrogen sulfurat/amoniac”.
Concluziile campaniei au arătat că indicatorii specifici mirosului care pot fi percepuți de populație sub forma disconfortului olfactiv, hidrogenul sulfurat (H2S) și amoniacul (NH3), nu au înregistrat creșteri sau variații atipice ale concentrațiilor mǎsurate pe perioada desfǎșurǎrii campaniei de monitorizare, valorile înregistrate situându-se mult sub concentrația maximă admisă, atât pentru probe medii de scurtă durată, cât și pentru probe medii zilnice.
Valorile indicatorilor dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2) și monoxid de carbon (CO) s-au situat sub valorile limită prevăzute de Lega 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificările și completările ulterioare. Cu toate acestea, pentru dioxidul de azot au putut fi observate creșteri punctuale în intervalele orare 08:00-11:00 și 18:00-23:00, cu o intensitate mai mare în prima parte a intervalului, respectiv în 1, 3 și 4 februarie.
Aceste variații, care coincid cu perioadele de vârf ale traficului auto, pot fi explicate prin poziția punctului de măsură, dat fiind faptul că distanța dintre locația laboratorului mobil și principala arteră a Municipiului Ploiești - Bulevardul Republicii a fost de aproximativ 55 m. Cu toate acestea, valoarea limitǎ orarǎ de 200μg/mc nu a fost depășită pe perioada efectuării determinǎrilor, erau unele dintre concluziile campaniei derulate de autorități la Ploiești.