Industria românească a turismului trece printr-o lipsă acută de forță de muncă, hotelurile funcționând doar cu 70% din necesarul de personal, pe fondul unei legislații a muncii învechite și sindicalizate. Mai puțin de jumătate dintre angajați sunt însă cu adevărat calificați, restul putând fi considerați simpli posesori de diplome, formarea profesională fiind realizată, în ultimii ani, de sute de SRL-uri fără capacitate, care doar eliberează diplome pe bandă rulantă pentru fonduri europene, potrivit unei analize a CSTHR (Comitetul Sectorial Turism, Hoteluri și Restaurante), unde Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) deține președinția.
Conform sursei citate, industria ospitalității din România s-a adâncit în ultimii ani într-o gravă criză de resurse umane, hotelierii reușind să găsească cu greu personal apt sau dornic să lucreze în domeniul turismului, și cu atât mai puțin calificat.
Formarea profesională continuă a angajaților din turism este realizată, în ultimii ani, de sute de SRL-uri care nu au capacitatea de a forma profesioniști, ci doar eliberează diplome pe bandă rulantă, pentru a putea justifica irosirea unor sume semnificative de bani din fonduri europene”, declară Dragoș Răducan, președintele CSTHR.
CITEȘTE ȘI Viceguvernatorul provinciei cu cei mai mulți miliardari chinezi se pregătește să trimită turiști în RomâniaEl mai arată că legislația muncii nu susține, în primul rând, munca, fiind învechită și puternic sindicalizată. Legislația muncii nu ține cont nici de specificul activitățior din sectorul serviciilor și nici de activitățile sezoniere.