Combinat-fanion al industriei comuniste, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, s-a reîntors în posesia statului

Combinat-fanion al industriei comuniste, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, s-a reîntors în posesia statului
scris 3 ian 2024

Combinatul de utilaj greu Fortus Iași, un combinat-fanion al industriei comuniste, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, s-a reîntors în posesia statului.

Combinatul este nefuncțional de mulți ani, dar dispune de o platformă industrială de 1,4 milioane de metri pătrați, arată Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Hidroelectrica a început să trimită clienților notificări de modificări contractuale, cu majorări de tarife CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a început să trimită clienților notificări de modificări contractuale, cu majorări de tarife

A intrat în posesia statului român, prin intermediul AAAS, în urma unei dări în plată în contul unor datorii de 230 de milioane lei către bugetul de stat.

Combinatul era în faliment de peste un deceniu și în reorganizare din 2016. Întrucât nu mai este funcțional, miza statului este acum valorificarea fondului imobiliar aferent.

VIDEO Ministrul Energiei anunță în miez de noapte: Suntem la birou. Finalizăm contractarea unor proiecte vitale pentru România; 2.000 de MW de energie verde, parcuri solare și eoliene, mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Energiei anunță în miez de noapte: Suntem la birou. Finalizăm contractarea unor proiecte vitale pentru România; 2.000 de MW de energie verde, parcuri solare și eoliene, mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă

Situat în Iași, în zona platformei industriale, Fortus are un activ funcțional format din terenuri cu o suprafață de 680.000 de metri pătrați. Toate terenurile aferente combinatului sunt însă în suprafață dublă, întrucât nu toate sunt parte a activului functional, ci sunt disparat amplasate, întretăindu-se cu alte terenuri ale Municipiului Iași și/sau private.

În total, ar fi vorba de 1,4 milioane de metri pătrați adică o adevărată avere imobiliară cu potențial de sute de milioane de euro, dacă nu chiar peste un milliard de euro.

Nicușor Dan: 50 de kilometri de conductă de termoficare, schimbați în 2023 CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: 50 de kilometri de conductă de termoficare, schimbați în 2023

Astfel, activul funcțional este compus dintrun număr de peste 130 imobile-construcții în suprafață de 289.614 mp, amplasate pe un teren de 613.409 mp și un număr de peste 650 obiecte de inventar.

Activul funcțional nu este concentrat într-o anumită zonă, bunurile fiind amplasate aleatoriu pe o suprafață totală de aproximativ 1.400.000 mp (140 Ha - suprafața vechiului combinat), cu distanțe și de aproximativ 1,5 - 3 km între ele, iar căile de acces sunt comune cu terenurile și clădirile administrate de Primăria Municipiului Iași și fostul combinat.

Potrivit actului de dare în plată, paza combinatului va fi făcută în continuare, ca și până acum, de Consiliul Local Iași. Costă între 3 și 4 milioane de lei pe an, bani ce vor fi plătiți de AAAS.

Nofar cumpără panouri solare de la cel mai mare producător din lume, pentru România CITEȘTE ȘI Nofar cumpără panouri solare de la cel mai mare producător din lume, pentru România

După o privatizare eșuată( făcută în 2003) cu Metalexportimport București, Fortus Iași a intrat în faliment în 2016. De atunci, a trecut printr-o mulțime de procese între entități de stat, locale și private pentru paternitatea activului industrial.

Fortus Iași, fostul Combinat de Utilaj Greu din localitate, a fost producător de mașini și utilaje de mari dimensiuni. În fabrică se făceau inclusive turele de tancuri. În perioada comunistă, aici lucrau 11.000 de salariați.

Curtea de Apel București a respins cererea de suspendare a amenzii de peste 10 milioane de euro dată de ANPC fostei firme Enel Energie (PPC Energie) CITEȘTE ȘI Curtea de Apel București a respins cererea de suspendare a amenzii de peste 10 milioane de euro dată de ANPC fostei firme Enel Energie (PPC Energie)

 

Fosta AVAS a preluat în 2012 de la ANAF o creanță a Fiscului asupra Fortus Iași în valoare de circa 172,5 milioane lei, la care s-au adăugat, în timp, datorii curente de 62,2 milioane lei. Preluarea a fost posibilă în urma unei OUG emise în acest sens de către Guvernul Ponta.

Planul de reorganizare al Fortus Iași prevedea că datoria către AAAS urmează să fie stinsă prin darea în plată către instituție a activului funcțional al combinatului, aceasta urmând ulterior să înființeze o nouă companie , având ca bază de capital activul respectiv. Celelalte active, neesențiale, ale Fortus Iași, ar urma să fie vândute pentru achitarea datoriilor către ceilalți creditori, inclusiv către salariați.

Fondul american PineBridge Investments va ieși din acționariatul grupului UTI, primind în schimb complexul de birouri UTI Business Center, având chiriaș și reprezentanța CE CITEȘTE ȘI Fondul american PineBridge Investments va ieși din acționariatul grupului UTI, primind în schimb complexul de birouri UTI Business Center, având chiriaș și reprezentanța CE

Activul funcțional al Fortus Iași a fost evaluat în 2018 la 243 milioane lei.

După cum Profit.ro a relatat în premieră la acea dată, AAAS a elaborat un proiect de OUG care legaliza posibilitatea de dare în plată către Autoritate a activelor funcționale ale companiilor insolvente cu datorii la instituție în schimbul ștergerii respectivelor datorii. Nici până în prezent un astfel de act normativ nu a intrat în vigoare, astfel că operațiunea de dare în plată nu a fost și nu poate fi efectuată, nefiind permisă de legislația existentă.

Din această cauză, AAAS a solicitat instanței care judecă insolvența Fortus Iași să dispună suspendarea planului de reorganizare a combinatului întrucât acesta nu poate fi executat în absența legislației care să permită darea în plată a activului funcțional în contul datoriilor.

Principalul operator sârb privat în telecomunicații, controlat de fondul american KKR, a cumpărat firma IKOM din Serbia, având printre fondatori români CITEȘTE ȘI Principalul operator sârb privat în telecomunicații, controlat de fondul american KKR, a cumpărat firma IKOM din Serbia, având printre fondatori români

Între timp, Fortus Iași a trecut prin trei proceduri de faliment, reușind să se salveze de fiecare dată de la dispariție.

Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în noiembrie 2016, când instanța de judecată a decis ieșirea din faliment a combinatului și aplicarea planului de reorganizare elaborat și aprobat în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
fortus iasi
avas
aaas
insolventa
faliment
autoritatea pentru administrarea activelor statului