Locuitorii din Saint-Joachim, un mic oraș francez cu 4.000 de oameni, situat în mijlocul mlaștinii Brière, la nord de estuarul Loarei, au parte de un proiect comunitar mai puțin obișnuit. Contra unui tarif de înscriere de 5 euro, ei își vor putea alimenta gospodăriile cu energie electrică produsă de panouri solare instalate în cimitirul mai nou al orașului, amenajat în 1970, scrie Euronews.
Spre deosebire de vechiul cimitir din curtea bisericii, aflat pe un teren la șase metri înlțime, cel nou a fost amplasat la nivelul mării, ceea ce făcea ca în timpul iernii să se inunde des, lucru supărător pentru cei care veneau la mormintele celor dragi, arată G4Media.
Pentru a evita drenarea terenului care ar fi trebuit făcută constant, primarul din Saint-Joachim a propus acoperirea cimitirului cu niște copertine. Și pentru că edilul și-a dorit ca noua suprafață de acoperișe să nu rămână nefolosită, s-a gândit să instaleze panouri solare.
Orașul Saint-Joachim este considerat inovator și prietenos cu sursele regenerabile. Încă din 2012, panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperișurile clădirilor municipale, amintește Euronews. Așa că propunerea care a venit în 2021 de a instala panouri și pe terenul cimitirului a fost bine primită de comunitate, mai ales că energia rezultată urmează să le fie distribuită cetățenilor.
Din cei 4.000 de locuitori, peste 10% și-au manifestat deja interesul de a se alătura proiectului. Pentru o taxă de intrare de doar 5 euro, ei vor beneficia, în cele din urmă, de o parte din energia pe care o vor produce panourile.
Municipalitatea estimează că gospodăriile vor economisi în medie între 150 și 250 de euro pe facturile anuale de energie electrică.
În modelul arhitectural comandat de primărie, copertina va fi semitransparentă pentru a lăsa lumina să treacă, folosind un anumit tip de panou solar.
Instalația va costa peste 3 milioane de euro, bani puși în totalitate la dispoziție de administrația locală, din creșterea cu șapte la sută a impozitului pe proprietate impusă anul trecut.