Ministerelor Educației, Sănătății, Internelor și Justiției, precum și Ministerului Public, le-au fost repartizate în total, în 2016, peste 17,5 milioane lei din valorificarea bunurilor și sumelor de bani confiscate de stat în procese penale cu sentințe de condamnare rămase definitive, potrivit raportului anual pe 2017 al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) din subordinea Ministerului Justiției.
Banii au fost repartizați în 2016 și au fost incluși în bugetele pe 2017 ale ministerelor menționate.
Documentul citat arată însă că ministerele Educației și Sănătății, care au beneficiat de cele mai mari alocări, de câte peste 4,1 milioane lei, nu au utilizat anul trecut sumele respective.
Cel mai eficient a fost Ministerul Afacerilor Interne, care a cheltuit integral suma alocată, de 3,08 milioane lei. "Inspectoratul General de Aviație al MAI (IGAv), a cheltuit cu mentenanța aeronavelor din dotare, care au desfășurat misiuni de zbor de supraveghere a frontierei și a circulației pe drumurile publice, suma de 2.158.970,64 lei", se arată în raportul ANABI. Din aceeași sursă, ministerul a plătit circa 919.000 lei pe un sistem de afișare video de tip videowall, pentru Direcția Generală de Management Operațional, precum și 2.800 lei pe activități de prevenire a traficului de persoane.
Sursă: ANABI
La Ministerul Justiției, dintr-o alocare totală de 3,08 milioane lei, au fost plătite 2,958 milioane lei pe achiziții destinate proiectului noului Palat de Justiție din Ploiești, gândit să fie al doilea ca mărime din România, cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați și cinci etaje, unde vor funcționa Judecătoria, Tribunalul Prahova și Curtea de Apel Ploiești.
Ministerul Public a utilizat circa 937.000 lei din alocarea totală de 3,08 milioane lei pentru "achiziționarea în regim de urgență a echipamentelor tehnice specifice necesare biroului tehnic și criminalistică din cadrul DIICOT pentru organizarea și desfășurarea misiunilor operative, precum și pentru constatarea infracțiunilor flagrante în dosarele penale instrumentate la nivelul acestei instituții".
Potrivit legii, ANABI a pus deoparte 3,08 milioane lei și pentru asociații si fundații cu obiect de activitate în domeniul social și pentru academii de ramură înființate prin legi speciale, însă suma respectivă nu a fost distribuită.
În 2017, sumele alocate au fost mult mai mici, în valoare totală de doar circa 2,18 milioane lei.
Sursă: ANABI