Infecțiile cu SARS-CoV-2 la adulții de toate vârstele au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză cu vaccinul de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, potrivit unui studiu italian, publicat sâmbătă, informează Reuters.
Primul studiu al unei țări din Uniunea Europeană despre impactul real al campaniilor de imunizare a fost realizat de Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) și de Ministerul Sănătății pe 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel național, scrie News.ro.
Oamenii de știință au început analiza datelor din prima zi a campaniei de vaccinare în Italia, pe 27 decembrie 2020 până pe 3 mai 2021.
CITEȘTE ȘI Guvernul s-a răzgândit! Ordinul care permitea firmelor să stabilească dacă angajații vaccinați poartă mască la birou, modificatAnalizele au arătat că riscul de infecție cu SARS-CoV-2, spitalizarea și decesul au scăzut progresiv după primele două săptămâni de la vaccinare.
"La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecțiilor, 90% reducere a internărilor și 95% scădere a deceselor", potrivit ISS, adăugând că același model a fost observat atât la bărbați, cât și la femei, indiferent de vârstă.
"Aceste date confirmă eficiența campaniei de vaccinare și necesitatea de a realiza o acoperire cât mai mare la nivelul populației, rapid, pentru a pune capăt pandemiei", a declarat Silvio Brusaferro, directorul ISS.
Dintre cele aproape 14 milioane de persoane incluse în studiul italian, 95% au fost vaccinare cu ambele doze de la Pfizer și Moderna, în timp ce niciuna dintre cele cărora li s-a administrat AstraZeneca nu primise a doua doză.
Până în prezent, Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind a doua doză de ser de la Pfizer la trei săptămâni după prima, a doua doză de la Moderna la patru săptămâni de la prima și a două injecție cu serul de la AstraZeneca la 12 săptămâni distanță de prima.
Sâmbătă, 8,3 milioane de italieni, adică 14% din populație era vaccinată complet, în timp ce 10 milioane au primit prima doză.