Avertizare din partea Poliției Române: Nu deținem roboți telefonici. Dacă vi se cere să apăsați ”TASTA 1” vă pierdeți timpul sau, cine știe, posibil și ceva bani la sfârșit

Avertizare din partea Poliției Române: Nu deținem roboți telefonici. Dacă vi se cere să apăsați ”TASTA 1” vă pierdeți timpul sau, cine știe, posibil și ceva bani la sfârșit
scris 17 oct 2023

Poliția Română transmis un avertisment în care atrage atenția că instituția nu deține roboți telefonici care solicită date sau apăsarea ”Tastei 1” pentru a intra în legătură cu un agent.

”«Hello, we are from the Romanian Police» - dacă un apel telefonic începe cu fraza de mai sus, vă anunțăm că, din acel moment, vă pierdeți timpul sau, cine știe, posibil și ceva bani la sfârșit”, a transmis Poliția Română.

Urmărește-ne și pe Google News
LISTA Protecția Consumatorilor a dat amenzi de peste 800.000 lei unor unități din Centrul Vechi al Capitalei CITEȘTE ȘI LISTA Protecția Consumatorilor a dat amenzi de peste 800.000 lei unor unități din Centrul Vechi al Capitalei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Instituția precizează că nu deține roboți telefonici care să apeleze sau să vă ceară să apăsați ”TASTA 1” pentru a intra în legătură cu un polițist.

”Butonul de a închide apelul este foarte recomandat, urmat de o sesizare, dacă ați fost prejudiciat”, au mai transmis polițiștii.

Aceștia au redistribuit o serie de recomandări pentru a nun cădea pradă unor astfel de încercări ale atacatorilor cibernetici.

Cum trebuie să procedați în astfel de situații:

GALERIE FOTO Ministrul Energiei a coborât în Mina Livezeni: Extracție cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Ministrul va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Ministrul Energiei a coborât în Mina Livezeni: Extracție cu un utilaj de proveniență sovietică, din anii ‘80. Ministrul va deschide Profit Energy.forum - Ediția a VII-a, cu cei mai importanți lideri și experți ai industriei

• Identificați corect un astfel de apel telefonic fals! Nu acceptați să faceți ce vi se spune prin telefon! Nu tastați un alt număr și nici nu urmați alți pași indicați prin telefon!

• Nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare!

• Nu accesați eventuale link-uri de acces puse la dispoziție, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing și să nu tastați pe telefonul mobil anumite secvențe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.

• Dacă ați fost prejudiciați, anunțați Poliția prin apelarea numărului de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție.

Poliția Română vă recomandă prudență în divulgarea următoarelor tipuri de informații:

1. Informații de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale. Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii.

VIDEO Ciolacu s-a filmat la cumpărături: Susține că își cumpără tot ce are nevoie de la supermarket cu doar 93,5 lei, publică bonul de la magazin, apoi întreabă românii ce își cumpără ei CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu s-a filmat la cumpărături: Susține că își cumpără tot ce are nevoie de la supermarket cu doar 93,5 lei, publică bonul de la magazin, apoi întreabă românii ce își cumpără ei

2. Informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul vishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate.

Poliția Română atrage atenția asupra fraudelor prin apeluri telefonice, în cadrul cărora victimele sunt determinate să transmită atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizează în scopul comiterii altor fapte de natură penală.

Vishingul (voice phishing) este o metodă de înșelăciune prin care autorii apelează și poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate și pretind a fi reprezentanți ai unor entități private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obțin date personale sau informații financiare de la persoanele vătămate.

viewscnt
Afla mai multe despre
politia
telefon