Aproape toată țara se află, duminică, sub avertizare Cod galben de ploi și intensificări ale vântului, în timp ce în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei e Cod portocaliu, fiind așteptate ploi abundente, scrie News.ro. În același timp, vremea se răcește accentuat. Hidrologii avertizează și ei privind producerea de viituri, fiind emise Coduri galben și portocaliu pentru mai multe râuri. Autoritățile sunt în alertă, pompierii din județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman își sporesc tehnica de intervenție, iar în județele aflate sub Cod portocaliu crește capacitatea operațională.
Meteorologii au anunțat că, duminică, între orele 8.00 și 20.00, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice.
Izolat, vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45-65 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.
De asemenea, vremea se va răci accentuat în toată țara.
În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, duminică este în vigoare un Cod portocaliu, fiind așteptate ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50-70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.
De duminică seară, până luni dimineață, va fi Cod galben, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania. Vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45-65 km/h.
De asemenea, la munte, la altitudini în general de peste 1.700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
Tot de duminică seară, va fi Cod portocaliu în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul și sud-estul Transilvaniei, unde vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70-85 km/h.
CITEȘTE ȘI Turcia introduce un impozit minim de 10% pe profitul companiilor, pentru a acoperi deficitul bugetarTotodată, la ora 10.00 va intra în vigoare un Cod portocaliu emis de hidrologi pentru râuri din bazinele hidrografice Mureș, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău. Începând de duminică seară, Codul portocaliu va fi valabil și pe râuri din bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad, Prut, Siret și pe râurile din Dobrogea.
Râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Lăpuș, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega și Timiș se află sub avertizare Cod galben, la fel și anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea.
Astfel, sunt așteptate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis că ”este important ca toate instuțiile din subordinea MMAP să fie în alertă și să acordăm toată atenția evoluției situației hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundații, și aici mă refer în special la zonele Galați și Vaslui”.
”Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informațiile imediat. Trebuie să fim foarte atenți în aceste ore și zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin și vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităților că există Planuri Locale și Planuri Județene în care sunt trecute zonele critice la inundații și trebuie acționat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galați și Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul țării către Est”, a declarat Fechet.
El a făcut apel la autoritățile locale să asigure decolmatarea cursurilor de apă, curățarea șanțurilor și eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. ”Primarii vizați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situația o impune”, a spus el.
CITEȘTE ȘI România a lansat șase emisiuni de obligațiuni Samurai verzi și revine pe piața financiară din Japonia pentru prima dată din anii '90În aceste condiții, polițiștii le recomandă șoferilor și pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic. Șoferii sunt sfătuiți să nu schimbe direcția sau să frâneze brusc, să păstreze o distanță mai mare față de vehiculele din față, să folosească luminile de întâlnire, să nu conducă dacă au consumat alcool sau dacă sunt foarte obosiți.
În plus, șoferii nu trebuie să parcheze mașinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune.
La rândul lor, pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de șoferi.
Totodată, ISU București-Ilfov a transmis mesaje de informare a populației prin intermediul panourilor electronice stradale și al canalelor de comunicare online.
Pompierii recomandă persoanelor aflate pe stradă să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură care pot fi ușor dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție.
Totodată, se recomandă sistarea activităților desfășurate în teren deschis sau la înălțime, închiderea tuturor ferestrelor locuințelor și altor categorii de construcții, evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ, curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale.
La rândul lor, salvamontiștii le-au recomandat turiștilor să nu meargă pe munte în zonele aflate sub incidența avertizărilor, iar cei aflați acolo să plece la primele ore duminică.
De altfel, pompierii și-au sporit, începând de sâmbătă seară, tehnica de intervenție în județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman. Sprijinul logistic provine din inspectoratele pentru situații de urgență Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Mureș și Maramureș. În județele vizate de Codul portocaliu crește capacitatea operațională, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Sâmbătă a avut loc, la sediul MAI, o a doua videoconferință a ministrului Cătălin Predoiu și a șefului DSU, Raed Arafat, cu prefecții și șefii ISU județene, pentru prezentarea măsurilor. Șeful DSU a menționat, la videoconferință, că va fi crescută capacitatea operațională și vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu.
Pe de altă parte, misiunile de sprijin continuă în județul Galați, sens în care cei peste 1.000 de pompieri salvatori detașați în această zonă sunt pregătiți să intervină pentru limitarea, înlăturarea potențialelor efecte și restabilirea stării de normalitate în cel mai scurt timp.