ANUNȚ Grevă la Poșta Română: După zeci de ore de negocieri s-a ajuns la o soluție. Vin majorări salariale

ANUNȚ Grevă la Poșta Română: După zeci de ore de negocieri s-a ajuns la o soluție. Vin majorări salariale
scris 2 apr 2024

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că s-a ajuns la o formă finală a Contractului colectiv de muncă dintre sindicatul reprezentantiv și Compania Națională Poșta Română și a precizat că angajații vor primi o creștere salarială cuprinsă între 350 și 370 de lei net, care va fi acordată în două tranșe, de la 1 iunie și de la 1 septembrie.

“După zeci de ore de negocieri, s-a ajuns la o formă finală a Contractului colectiv de muncă dintre sindicatul reprezentativ și Compania Națională Poșta Română, un Contract colectiv de muncă care trebuia să fie semnat acum 114 zile. A fost semnat astăzi, după îndelungi negocieri și discuții.

Urmărește-ne și pe Google News
O nouă minivacanță în România, acum de 6 zile CITEȘTE ȘI O nouă minivacanță în România, acum de 6 zile

Ideea de bază este următoarea. În calitatea de reprezentant majoritar, în speță Ministerul Cercetării și Digitalizării, am un interes foarte clar și specific ca oamenii din Poșta Română, cei 21.500 care acum sunt sau la muncă sau ne urmăresc la televizor să știe că au predictibilitate atunci când vorbim despre salariile lor, iar în același timp, ca toți oamenii de acasă, pensionarii, persoanele care așteaptă diferite prestații, să aibă garanția că o să le primească la timp”, a declarat Bogdan Ivan, citat de news.ro.

El a anunțat și care vor fi creșterile salariale pentru angajații Poștei Române.

FOTO Reacția Lidl după ce au fost găsite produse cu salmonella CITEȘTE ȘI FOTO Reacția Lidl după ce au fost găsite produse cu salmonella

“Am stabilit clar care sunt drepturile nediscriminatorii ale fiecărui angajat al Companiei Naționale Poșta Română, iar mai mult, s-a stabilit în comun acord, o creștere salarială care se apropie oarecum de ceea ce a solicitat sindicatul, într-o medie cuprinsă între 350 și 370 de lei net, în două tranșe, la 1 iunie și la 1 septembrie. Urmează ca mâine dimineață, la primă oră, să fie înregistrat acest contract colectiv de muncă la ITM, iar în clipa în care este înregistrat la ITM, automat se consideră închis conflictul colectiv de muncă și se va relua activitatea la Compania Națională  Poștă Română”, a mai anunțat Bogdan Ivan.

Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, afiliat la BNS, transmitea anterior că că 18.000 dintre cei peste 21.000 de angajați ai Poștei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități și de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie, aceasta fiind nemulțumirea și revolta miilor de angajați din Poșta Română care au declanșat conflictul de muncă și care au intrat în grevă, luni.

Un copac prăbușit a lăsat fără internet mare parte din cartierul Drumul Taberei CITEȘTE ȘI Un copac prăbușit a lăsat fără internet mare parte din cartierul Drumul Taberei

Sindicaliștii cereau creșterea cu 400 lei net a salariilor angajaților și creșterea sporului de loialitate acordat în tranșe, salariaților ce au peste un anumit număr de ani lucrați în Poșta Română. Sindicatul își exprima disponibilitatea de a negocia și pe perioada de desfășurare a grevei, în prezența ministrului digitalizării - Bogdan Ivan, în calitatea sa de reprezentant al statului român, acționarul majoritar al Poștei Române, pentru găsirea de soluții la revendicările formulate.

”18.000 dintre cei peste 21.000 de angajați ai Poștei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități și de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie!”, este mesajul transmis de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, afiliat Blocului Național Sindical.

Grevă generală la Poșta Română în data de 1 Aprilie CITEȘTE ȘI Grevă generală la Poșta Română în data de 1 Aprilie

Sindicatul arată că au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naționale Poșta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024.

”De atunci și până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenție de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relațiile de muncă dintre angajator și angajați și menține pacea socială într-o companie. Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment și notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acționarului majoritar – statul român prin Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziția sindicatului reprezentativ- Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, date și informații pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poșta Română”, se arată în comunicatul Sindicatului Lucrărilor Poștali din România.

Sindicaliștii afirmă că este de notorietate faptul că foarte mulți dintre angajații Poștei Române au salariile la nivelul minimului pe economie.

”Astăzi, după primirea informațiilor și când știm de la guvernanți că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3700 de lei, vedem cât de gravă este situația în realitate. 18 mii dintre cei peste 21 de mii de angajați ai Poștei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități și de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie! Aceasta este nemulțumirea și revolta miilor de angajați din Poșta Română care au declanșat conflictul de muncă și care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00.00”, se precizează în comunicat.

Potrivit sindicatului, ”revendicările salariale ale angajaților reprezentați în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România- sindicatul reprezentativ legal la nivelul Poștei Române, sunt:
- creșterea cu 400 lei net a salariilor angajaților;
- creșterea sporului de loialitate acordat în tranșe, salariaților ce au peste un anumit număr de ani lucrați în Poșta Română.

”Conducerea Companiei a răspuns la aceste revendicări prin înființarea unui sindicat de casă, condus de fostul director general al companiei și fost consilier al actualului director general, împreună cu care a semnat un acord prin care li s-au promis poștașilor creșteri salariale pe care de fapt le impune legea luna iulie 2024. Poștașii au refuzat să se lase manipulați și sunt determinați să facă grevă. Îi rugăm pe beneficiarii serviciilor furnizate de Poșta Română, în principal pensionari și categorii sociale la fel de sărace ca și poștașii, să fie alături de noi și să ceară împreună cu noi de la managementul companiei și de la autoritățile competente, rezolvarea cât mai rapidă a cererilor noastre”, arată sindicatul.

”Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România își exprima disponibilitatea de a negocia și pe perioada de desfășurare a grevei, în prezența domnului ministru al digitalizării - Bogdan Ivan, în calitatea sa de reprezentant al statului român, acționarul majoritar al Poștei Române, pentru găsirea de soluții la revendicările formulate”, se arată în comunicat.

Conducerea Companiei Naționale „Poșta Română” a luat la cunoștință de decizia Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România de a declanșa conflictul colectiv de muncă sub forma unei greve generale în data de 1 aprilie.

Compania subliniază că escaladarea conflictului de muncă este una artificială, iar Compania Națională „Poșta Română” a luat toate măsurile pentru depășirea acestuia.”Asigurăm pe cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naționale „Poșta Română” că nu va exista nicio persoană care să nu își primească drepturile în termen, în luna aprilie”, mai spune compani

 

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
greva generala
sindicat