Un număr de 1.953 de agenții de turism la nivel național nu au făcut dovada deținerii poliței de asigurare, relevă un document al Autorității Naționale pentru Turism (ANT) datat 9 august 2016. În România există acum aproximativ 4.000 de agenții de turism și touroperatori la nivelul întregii țări. Datele confirmă informațiile transmise de Profit.ro în luna mai, și anume că mai mult de jumătate dintre agențiile din România n-au făcut încă dovada acestei polițe și, dacă nu au documentul, funcționează ilegal. Fără asigurare, turiștii riscă să rămână fără banii plătiți pe vacanță, în cazul în care agenția își oprește activitatea.
Datele ANT mai relevă că 1.726 de agenții de turism au o poliță de asigurare, dintre care 327 sunt agenții detailiste, ceea ce înseamnă că acoperă despăgubiri în limita a 10.000 de dolari.
“Firmele de asigurare din România nu vor să facă polițe de asigurare agențiilor de turism, pentru că ei consideră că riscul e foarte mare. Avem această problemă de ani de zile“, a declarat, joi, pentru News.ro, președintele ANT, Anca Pavel-Nedea.
CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusiveAceasta spune că autoritatea este nevoită să le trimită agențiilor de turism în fiecare an, prin poștă, scrisori cu confirmare de primire, prin care cere agențiilor să facă dovada existenței poliței de asigurare. “Multe dintre ele nu le trimit singuri, nu ne notifică”, spune Nedea.
ANT a retras anul a cesta licențele a 20 de agenții de turism, cu nouă mai multe decât anul trecut, când au fost retrase 11 licențe de funcționare. În 2014, altor 141 de agenții de turism le-a fost retrasă licența de către ANT.
De asemenea, sunt și 53 de agenții de turism care au solicitat în acest an radierea la cerere a licențelor de turism.
CITEȘTE ȘI Confesiunea unei menajere de luxOrice agenție de turism este obligată să încheie o poliță de asigurare împotriva insolvenței sau a falimentului și să facă dovada existenței acestei polițe. Aceste polițe acoperă despăgubiri de 10.000 de dolari, în cazul agențiilor de turism detailiste, fie 50.000 de dolari pentru touroperatori.
Polița de asigurare trebuie înnoită în fiecare an. Dacă o agenție de turism sau un touroperator s-ar închide, fără această asigurare, turiștii riscă să rămână fără banii plătiți pe vacanță.
Turiștii pot găsi pe site-ul ANT, turism.gov.ro, la secțiunea "Informații publice" lista cu agențiile de turism licențiate, dar și lista structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, precum și cele cu funcțiuni de alimentație publică clasificate.