Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a publicat o nouă "listă neagră” a agențiilor care și-au pierdut licențele, care mai conține doar 1.138 de nume, cu aproape 250 mai puține față de prima listă, publicată marți. Christian Tour, cea mai mare agenție de turism din România după cifra de afaceri, a fost scoasă de pe listă, după ce proprietarii firmei au avertizat miercuri că vor da în judecată Autoritatea dacă în 24 de ore nu schimbă lista cu agențiile rămase fără licențe, arată news.ro.
Noua listă poate fi văzută AICI, la secțiunea Autorizare Turism.
În prezent, în România există 2.490 agenții și puncte de lucru licențiate, potrivit datelor publicate de ANT și datate 6 octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tabelele autorității conțin inclusiv date privind adresele agențiilor și ale punctelor de lucru, precum și numărul poliței de asigurare pentru fiecare în parte, dar și numele asigurătorului.
De asemenea, pe lista agențiilor de turism a căror licență a fost radiată la cererea firmei în acest an figurează 128 de agenții și puncte de lucru.
Listele sunt, însă, în curs de actualizare.
Marți, Profit.ro a anunțat în premieră că Autoritatea Națională pentru Turism a retras, în vederea radierii din oficiu, 1.384 de licențe de turism emise companiilor care nu au prezentat polița valabilă de asigurare în cazul insolvenței sau falimentului, poliță pe care orice agenție este obligată să o aibă și să o afișeze public.
CITEȘTE ȘI Clienți ai Genius Travel, anunțați că firma intră în insolvență. Turiști deja plecați au aflat azi la recepție că nu au camerePatronatele din turism, deși susțin măsura ANT, au indicat că în lista anunțată de ANT pe 4 octombrie nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă, ci și agenții cu licența radiată la cerere, pentru încetarea activității sau schimbarea sediului.
Decizia ANT a creat, însă, și un val de nemulțumire în rândul unor turoperatori incluși pe listele inițiale ale autorității.
Directorul general al Christian Tour, Marius Pandel, a cerut miercuri ANT să corecteze listele cu agențiile cărora le-a retras licențele, acuzând autoritatea aflată în subordinea Ministerului Economiei că a inclus pe acea listă și firmele care și-au relocat sau și-au închis sediile, alături de agențiile falimentare și de cele fără poliță de asigurare.
Pandel spunea că, dacă ANT nu va opera respectivele modificări și dacă nu va sancționa persoanele responsabile de acea măsură, atunci va în judecată autoritatea, căreia îi va cere despăgubiri de 1 milion de euro.
Pe noua listă a ANT, Christian Tour figurează cu polița de asigurare numărul 45.807 emisă de Omniasig și valabilă până la 18 iunie 2017.
La rândul său, Aurelian Marin, fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a cerut Autorității Naționale pentru Turism să revizuiască “cât mai urgent” lista făcută publică cu cele aproape 1.400 de licențe retrase din turism.
CITEȘTE ȘI Ministerul Economiei a realizat un masterplan pentru turismul balnear, care propune un grup de lucru “anti-ageing”Marin a declarat, pentru News.ro, că “lucrurile în turism în acest moment sunt foarte sensibile și pot crea prejudicii grave de imagine”.
“În acest moment suntem în alertă și luăm în calcul posibilitatea de a evalua eventualele daune de imagine create”, a mai spus Marin, precizând că societatea sa funcționează legal, deși apare pe listă.
Pe de altă parte, consultantul în turism Traian Bădulescu spune că decizia ANT de a ridica licența oricărei agenții de turism care nu deține asigurare contra insolvenței și falimentului este corectă, dar modul de aplicare este greșit.