Angajații Pepsi România au ieșit pe stradă protestând împotriva ITM București

Angajații Pepsi România au ieșit pe stradă protestând împotriva ITM București
scris 24 mai 2021

Zeci de membri ai Sindicatului Liber Pepsi România au participat la o demonstrație în fața Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) București, nemulțumiți de faptul că instituția ar refuza să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă semnat atât de companie, cât și de angajați. UPDATE Mai jos reacția Inspecției Muncii.

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA - organizație la care sindicatul protestatarilor este afiliat - a precizat că peste 1.000 de angajați de compania care operează marca Pepsi în România, Quadrant-AMROQ Beverages SRL, sunt afectați de faptul că ITM București refuză să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Organizatorii de concerte și evenimente culturale, după manifestările religioase și sportive din weekend: Am primit o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard și cum este aplicat de autorități. Trăim într-o operă de Kafka! CITEȘTE ȘI Organizatorii de concerte și evenimente culturale, după manifestările religioase și sportive din weekend: Am primit o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard și cum este aplicat de autorități. Trăim într-o operă de Kafka!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Motivul principal al manifestației este faptul că ITM, cu toate că am depus Contractul Colectiv de Muncă pentru compania Pepsi România, încă nu l-au înregistrat. Au cerut niște documente suplimentare, li s-au dat. (...) Este anormal să se întâmple așa ceva, în condițiile în care avem o sentință judecătorească de reprezentativitate, avem o a doua sentință judecătorească care, în baza reprezentativității, ne crează obligația de a negocia pentru sindicatele care nu sunt reprezentative. (Însă, n.r.) întâlnim Inspecția Muncii, care mai vrea niște precizări suplimentări suplimentare de la Ministerul Muncii. Păi dacă o instituție care ar trebui să fie apolitică, conform directiveler europene și directivelor Organizației Internaționale a Muncii, mai cere Ministerului Muncii precizări suplimentare, în condițiile în care ei, în baza legislației, trebuie să ia decizia, atunci mă întreb în ce țară trăim. (...) Discutăm despre forța de muncă din sectorul privat, cea care plătește taxe și impozite pentru domnii ăștia (arată către sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă București, n.r.), care ar trebui să fie de acord cu semnarea și înregistrarea unui contract colectiv de muncă, mai ales în condițiile în care părțile s-au înțeles: angajatorul și angajatul au semnat! Vor fi afectați în jur de 1.100 de oameni", a afirmat liderul SINDALIMENTA.

Potrivit unui comunicat transmis de Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, ITM București consideră că această organizație nu este reprezentativă la nivel de unitate.

Ryanair, amendată cu 4,2 milioane de euro în Italia pentru că nu a restituit banii pentru zborurile anulate CITEȘTE ȘI Ryanair, amendată cu 4,2 milioane de euro în Italia pentru că nu a restituit banii pentru zborurile anulate

"Decizia ITM București este însă în contradicție flagrantă cu decizia Tribunalului București - Secția a III-a Civilă nr. 21 FED din data de 02.09.2020 prin care se constată că Federația Sindicatelor din Industria Alimentară este reprezentativă la nivel de grup de unități, fiind îndreptățită să participe la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul unităților unde a obținut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA și Coca Cola Hbc Romania SRL). Prin această decizie a Tribunalului București a fost confirmată sentința civilă a Tribunalului București nr. 21 FED din data de 04.08.2017 prin care s-a constatat reprezentativitatea Sindalimenta la nivel de grup de unități (societățile menționate mai sus). Din punctul de vedere al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Inspectoratul Teritorial de Muncă a devenit o instituție care de multă vreme nu mai veghează asupra bunei funcționări a relațiilor dintre sindicate și patronate, o instituție deprofesionalizată", se precizează în comunicatul citat.

În acest context, organizația sindicală face un apel la ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicitându-i să ia măsuri urgente împotriva Inspecției Muncii, astfel încât să fie reinstaurat un cadru legal, atât din punct de vedere al funcționării acestei instituții, cât și al implicării în soluționarea conflictelor dintre salariați și angajatori, in condițiile în care angajații sunt cei care au de suferit de pe urma acestora. 

UPDATE ora 19.13 Inspecția Muncii a transmis:

"Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al S.C. Quadrant Amroq Beverages S.R.L. ar fi trebuit înregistrat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), conform legii, nu la Inspectoratul Teritorial de Muncă, întrucât a fost negociat și încheiat din partea salariaților cu o federație reprezentativă la nivel de grup de unități.

Art. 143, alin. 1 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social stabilește că actele adiționale și  CCM se încheie în formă scrisă și se înregistrează la ITM dacă este la nivel de unitate, respectiv la MMPS dacă sunt încheiate la nivelul grupurilor de unități și al sectoarelor de activitate.

În data de 13 aprilie 2021, societatea a depus la ITM București un CCM la nivel de unitate, negociat cu o federație, respectiv Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, reprezentativă la nivel de grup de unități.

În urma analizării dosarului depus, în 19 aprilie 2021, ITM București a emis adresa cu mențiuni privind înregistrarea contractului, întrucât CCM al S.C. Quadrant Amroq Beverages S.R.L. a fost negociat și încheiat din partea salariaților cu o federație reprezentativă la nivel de grup de unități. Adresa a fost comunicată către angajator în vederea intrării în legalitate, cu recomandarea de a se adresa MMPS.
În 20 mai 2021, Federația SINDALIMENTA, și nu societatea S.C. Quadrant Amroq Beverages S.R.L. care a făcut solicitarea de înregistrare a contractului, depune în completare o adresă emisă de MMPS. 

Analizând documentul, ITM București a transmis MMPS în aceeași zi, o adresă prin care s-a expus situația ivită, în vederea dispunerii pe cale de consecință, de către MMPS, conform art. 143 al Legii nr. 62/2011 a dialogului social.
De altfel, MMPS a răspuns în 24 mai adresei menționate, arătând că Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA este reprezentativă la nivel de grup de unități, cod CAEN REV2-110, fabricarea băuturilor, fiind îndreptățită să participe la negocierea CCM la nivelul grupului de unități constituit și nu la o unitate din grupul de unități.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 131 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, la negocierea clauzelor și la încheierea CCM părțile sunt egale și libere și este interzisă orice imixtiune a autorităților publice, sub orice formă și modalitate, în negocierea, încheierea, executarea, modificarea și încetarea CCM.

Totodată, MMPS menționează că nu are atribuții privind punerea în aplicare a sentinței civile nr. 21/FED/02.09.2020, opozabilitatea acesteia fiind reglementată de codul de procedură civilă"

viewscnt
Afla mai multe despre
sindicatului liber pepsi românia
itm