ANSVSA a transmis că, în perioada 18 – 25 iulie, au fost aplicate 52 de amenzi, în valoare de 461.800 de lei, unor unități de alimentație publică de pe litoral, fiind depistate probleme de funcțioare, dar și de igienă. ”Persoane din blocurile alimentare ale unor unități cu activitate sezonieră nu au cunoștințele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă”, a transmis ANSVSA.
ANSVSA a transmis, luni, că, în săptămâna 18 – 25.07.2021, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 au fost verificate 269 de unități, respectiv: 108 restaurante (40%), 48 de unități tip fast – food (18%), 31 de magazine alimentare (11,5%), 14 laboratoare de cofetărie/patiserie (5,2%),12 unități de tip bufet (4,5%),11 braserii (4,1%),11 rulote mobile fast – food (4,1%),10 baruri (3,7%), 7 unități tip bistro (2,6%), 4 beach-baruri (1,5%), 3 rulote patiserie (1,1%), 2 snack-baruri (0,7%), 2 gelaterii (0,7%), 2 supermarketuri (0,7%), o cofetarie (0,3%), o patiserie (0,3%), o rulotă de gelaterie (0,3%) și un depozit alimentar (0,3%), scrie News.ro.
În urma acestor controale au fost aplicate 52 de amenzi contravenționale în valoare de 461.800 de lei pentru deficiențe cu privire la: depozitarea neconformă a produselor alimentare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor; funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.
”De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unități de alimentație publică cu activitate sezonieră nu au cunoștințele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariția unor riscuri de contaminare încrucișată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori”, a transmis ANSVSA.
Potrivit instituției, cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (21 în valoare totală de 178.600 de lei), urmate de unități de tip fast-food (14 în valoare totală de 126.200 de lei), magazine alimentare (4 în valoare totală de 32.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unități de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), braserii (2 în valoare totală de totală 20.000 de lei), unități de tip bistro (2 în valoare totală de 20.000 de lei),baruri (2 în valoare totală de 20.000 de lei), laborator patiserie (1 în valoare de 5.000 de lei) rulotă patiserie (1 în valoare de 10.000 de lei) și snack bar (1 în valoare de 10.000 de lei).
ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.
Unitățile aflate pe Litoralul românesc sunt supravegheate și verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, pentru ca toți consumatorii să mănânce alimente sigure pe litoralul românesc și, impliclit, să beneficieze de un turism sigur la malul mării.