Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor organizează vineri dimineața un miting de protest în fața Ministerului Muncii și declanșează acțiuni în toate unitățile penitenciare, acuzând Guvernul Cioloș și generalii din structura de apărare națională că discriminează salariații din penitenciare prin prevederi legale subiective care fragmentează drepturile salariale.
Sindicatul arată că sistemul penitenciar, format din 47 de unități și 12.000 de salariați, este singurul cu zero creșteri salariale prin ordonanța Guvernului.
Concret, începând cu 2010, o treime din salariații din toată structura de apărare au păstrat în salariile înghețate de fostul premier Emil Boc salariul de merit (20% din salariul de bază) și sporul pentru misiuni speciale (50% din salariul de bază) și au continuat să încaseze aceste sume până în prezent, mulți dintre generalii care coordonează structura cumulând pe toată perioada, dar și pe viitor, până la pensie, ambele drepturi menționate.
CITEȘTE ȘI DNA s-a autosesizat în cazul "lucrărilor științifice" redactate în penitenciarePrin proiectul privind salarizarea bugetarilor a fost stabilită eliminarea inechităților salariale din structura de apărare, generate de înghețarea salariilor de merit doar în veniturile unei treimi din personal, prin actualizarea tuturor salariilor în plată, cu includerea unei sume compensatorii echivalente salariului de merit.
Sindicatul arată însă că, prin formularea decisă în proiect, respectiv referință strictă la drepturile în plată în 2009, sistemul penitenciar este eliminat de la efectele prevederii susmenționate având în vedere faptul că, în sistemul penitenciar, salariul de merit nu a fost acordat în 2009 niciunui salariat din penitenciare, ca urmare a presiunilor Finanțelor și Justiției la elaborarea proiectului de buget pentru acel an.
"Prin urmare, nu numai că timp de 7 ani nimeni din sistemul penitenciar nu a încasat acest drept, dar începând cu 2016, nu o treime, ci 100% din personalul celorlalte instituții va încasa salariul de merit în timp ce penitenciarele rămân tot pe zero. Așa înțeleg Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru să îndrepte inechități. O vom aminti și pe Raluca Prună care a încercat anterior scoaterea penitenciarelor din structura de apărare. Conform legislației în vigoare, structura de apărare se constituie ca o singură familie ocupațională în cadrul căreia drepturile personalului sunt corelate și aliniate, însă Ministerul Muncii a rămas insensibil la toate argumentele furnizate de sindicate pentru modificarea prevederii astfel încât să producă efecte asupra tuturor instituțiilor din structura inclusiv sistemul penitenciar. Modificările solicitate de noi nu prezintă impact bugetar pentru anul în curs și au o influență foarte mică în 2017, iar drepturile din penitenciare nu sunt superioare celor din MAI, SRI etc astfel încât să justifice o corecție. Însă vor deveni mult mai mici pe viitor deși în penitenciare lucrăm în contact direct cu deținuți și ne aflăm practic permanent în prima linie. Ambiția unor generali care vor să-și securizeze propriile salarii indiferente de pagubele colaterale, precum și subiectivismul tehnocrat rece și calculat, facilitează un demers injust și absolut distructiv pentru siguranță României, respectiv îndepărtarea sistemului penitenciar din strucura de apărare națională, demers care începe prin diferențieri salariale abuzive", transmite sindicatul.
În consecință, vor fi declanșate o serie de acțiuni în penitenciare: accesul va fi "ca la carte", punând pe primul plan regulamentele, precum și limitarea vulnerabilității misiunilor și personalului, "indiferent dacă aceste acțiuni vor genera întârzieri sau chiar blocaje în programul normal al unităților".