Subsidiara locală a grupului suedez Ericsson a fost obligată de instanță, în urma unei decizii definitive, să plătească unui angajat daune morale de 10.000 de euro pentru hărțuire la locul de muncă, plus cheltuieli de judecată de 6.000 lei. Compania va vira banii unui director în cadrul Ericsson Telecommunications Romania.
Angajatul ceruse 250.000 de euro pentru “suferințele psihice pricinuite și tratamentul umilitor și degradant” la care a fost supus de către companie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, în cazul Ericsson, directorul, care este angajat al companiei din 1997, susține că, începând cu august 2014, ca urmare a opoziției profesionale manifestate față de un proiect Orange Romania, a fost supus unei hărțuiri constante la locul de muncă, care a constat în tragerea pe linie moartă (interzicerea exercitării oricărei activități profesionale), izolarea față de colegi (scoaterea din fluxul informațional, eliminarea de la ședințele săptămânale/lunare, programate cu câteva luni înainte) și refuzul ocupării oricărui post în cadrul Ericsson România sau Ericsson Group (aplicarea la 31 de posturi și selectarea la un singur interviu și, ulterior, respins).
De asemenea, angajatul subsidiarei grupului suedez spune că, pe același obiectiv, doar el a primit evaluări proaste, fiindu-i astfel blocată o viitoare candidatură la noi posturi de conducere în cadrul companiei.
În plus, angajatul consideră că a fost umilit în fața colegilor atunci când a fost mutat în zona open space, unde își desfășoară activitatea doar angajații juniori, fără să primească nicio sarcină de serviciu.
“Toate aceste fapte sunt sistematice, durează de mai bine de 24 de luni și, la o analiză atentă, se observă următoarea evoluție: în luna august 2014, din poziția în care conduceam circa 320 persoane, am fost numit într-o poziție fără niciun subaltern, fără însă a mi se trasa nicio sarcină de serviciu. La toate cele circa 31 de posturi la care am aplicat până în prezent am fost respins de plano (pentru o singură poziție am avut un interviu și am fost eliminat), ulterior, la evaluarea anuală, am fost notat nesatisfăcător, notă care nu îmi va permite să mai candidez pe poziții de conducere, pentru ca ulterior să fiu scos din biroul în care îmi desfășuram activitatea și să fiu mutat în open space alături de juniori. Toate aceste fapte urmăresc un singur scop: îndepărtatea subsemnatului din companie. Semnalele transmise sunt clare: nu sunt dorit în companie pentru că m-am opus profesional subdimensionării echipei de optimizare pentru proiectul Orange Romania, dorit foarte mult de conducerea societății”, se arată în cererea înaintată Curții de Apel București și obținută de Profit.ro.
Legat de proiectul Orange Romania, acesta susține că a estimat și solicitat un număr de angajați pentru buna execuție a contractului, dar compania a decis utilizarea unei echipe subdimensionate, fapt ce a condus la pierderi pentru Ericsson Romania în primele patru luni ale anului 2016.
CITEȘTE ȘI După informațiile Profit.ro, Uber cere Guvernului retragerea temporară a proiectului de modificare a Legii taximetriei“Cu toate acestea, contractul se încheie cu echipa subdimensionată, iar pentru buna lui execuție se completează echipele cu personal acoperit din costurile centrului; în primele 4 luni pe 2016, pierderile centrului sunt de 47%. Imediat după această dispută profesională au început elemente de hărțuire morală și la scurt timp am fost tras pe linie moartă”, se arată în cerere.
În noiembrie 2014, șeful ierarhic l-a informat că a fost creată o nouă structură de management, proces în urma căruia acesta nu avea nicio poziție.
“Șeful meu ierarhic superior mi-a adus la cunoștință faptul că am la dispoziție o perioadă de 3 luni să îmi găsesc un nou post, oriunde ar fi acesta. Începând cu acel moment, subsemnatului mi s-a oferit postul Strategic Programs, post care însă era golit de orice conținut, astfel cum se dovedește din chiar rapoartele mele lunare pe care le întocmeam și le transmiteam mai departe. Așadar, din manager care coordona o echipă de circa 320 oameni, am ajuns să nu mai am nicio sarcină de serviciu. În plus, conform organigramei companiei, acest post nu există”, spune angajatul în cerere.
El mai susține că, la scurt timp după începerea hărțuirii psihologice, a avut nevoie de asistență medicală de specialitate, care s-a concretizat, conform documentelor medicale anexate la dosar, în ședințe psihoterapeutice săptămânale.
CITEȘTE ȘI Softwin și Total Soft trebuie să returneze Romsilva 3,35 milioane lei pentru un contract din 2008“De asemenea, astfel cum rezultă din rezultatele mele medicale, pe toată această perioadă de timp am avut nevoie de îngrijire medicală având tensiuni arteriale crescute, fiind sub tratament medicamentos. Toate acestea elemente legate de sănătatea mea sunt direct corelate cu acțiunile de hărțuire psihologică la care am fost supus timp de 24 de luni din partea Ericsson Romania”, spune angajatul în cerere.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții companiei suedeze nu au dorit să comenteze.
Ericsson Telecommunications Romania este parte a grupului suedez Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente și servicii pentru operatorii de comunicații, cu afaceri de peste 24 miliarde de dolari în 2016.
În România, afacerile subsidiarei au crescut cu 16% în 2015, la 658,5 milioane de lei, conform celor mai recente date disponibile la Ministerul Finanțelor Publice. Profitul net consemnat de companie a fost de 13,1 milioane de lei, în urcare cu 75% față de 2014.
Numărul mediu de angajați al Ericsson a avansat cu 505 persoane la 2.798, conform datelor publice.