Aproximativ 1.500 de hectare de spațiu verde mai există în București, dar jumătate din suprafață nu este declarată ca fiind spațiu verde, în documentațiile urbanistice, susține vicepreședintele Eco Civica, Dan Trifu. El a explicat că nedeclararea acestor spații în acte reprezintă o "șmecherie” a autorităților, astfel încât atunci când cineva vrea să atace în instanță un aviz dat de primărie pentru construire, se lovește de acest lucru, că spațiul verde din realitate nu figurează la fel și în documentație.
"Am pornit de la 3.500 de hectare de spațiu verde. În prezent mai avem în București în jur de 1.500 de hectare de spațiu verde, dintre care jumătate nu sunt declarate ca atare în documentațiile urbanistice. Tot ce vedeți, aceste parcuri și zonele verzi ale blocurilor, nu sunt declarate ca atare. Este pur și simplu o șmecherie a autorităților care marjează pe acest lucru și în momentul în care vrei să oprești ceva în instanță te lovești că nu figurează ca atare în documentația urbanistică”, a declarat duminică Dan Trifu într-o conferință de presă organizată la intrarea în Parcul IOR din Sectorul 3, scrie News.ro.
La conferință a participat și deputatul Nicușor Dan, care a prezentat o serie de planuri urbanistice zonale (PUZ) prin care ar urma să fie retrocedate spații verzi din mai multe parcuri din Capitală, zone care au fost declarate construibile, deși nu sunt.
"Am avut o campanie electorală în care toată lumea a promis nu numai că păstrăm spațiile verzi vechi, ci și că o să fie altele noi. (...) Din păcate, după doi ani avem zeci de hectare de spații verzi amenințate prin documentații pe care chiar autoritățiile le emit. Multe instituții care au atribuții pe protecția spațiilor verzi nu reacționează și suntem în aceeași situație în care ne regăsim de 10-15 ani, în care cetățenii se luptă cu autoritatea în loc să colaboreze cu ei pentru a-și păstra dreptul la o viață civilizată”, a declarat Nicușor Dan.
Deputatul a atras atenția că în Sectorul 3, în Parcurile IOR și Brâncuși, administrația locală a declarat niște zone construibile prin PUZ-urile puse în dezbatere publică, fără însă a consulta un expert, în timp ce în Sectorul 4 există o situație asemănătoare, 50 de hectare de spații verzi putând dispărea, pentru că zonele în care au fost sere au fost trecute ca zone construibile, deși legea spune că ar trebuie trecute ca spații verzi după desființarea serelor.
"Toată lumea a promis că Bucureștiul va răscumpăra terenurile pentru a le transforma în parcuri. Am avut un exemplu cu 5 ha din Parcul Verdi, când PMB a plătit 1.000 de euro pe metru pătrat, în condițiile în care în PUG era deja trecut ca parc. Zona din Parcul Lumea Copiilor în PUG e trecută ca zonă construibilă. Dacă proprietarii vor veni și vor cere să construiască aici, primăria le va da autorizație. (...) Dacă vrem cu adevărat spații verzi în București, trebuie să avem o politică coerentă și să dăm banii acolo unde ele chiar sunt în pericol, pentru că aici a început un fenomen de construire”, a mai spus Nicușor Dan.
El a vorbit și despre Registrul spațiilor verzi, care nu a fost asumat de Primăria Capitalei, deși este necesar. Deputatul a dat exemplu un caz din zona Timpuri Noi, unde un proprietar de teren a defrișat o zonă verde și a construit o clădire, pentru că în documentație acel teren nu figura ca spațiu verde.
Vicepreședintele Eco Civica, Dan Trifu, a subliniat că dacă vor fi aprobate aceste PUZ-uri, atât de la Sectorul 3, cât și de la Sectorul 4, 150 de hectare de spațiu verde vor dispărea.
"Din ce am prezentat, 150 de ha de spațiu verde dispar prin aceste noi documentații de urbanism. Imediat ce aceste documentații sunt aprobate, acestea vor dispărea. De când s-a instalat și noua guvernare, am început să pierdem procesele pe niște cauze care sunt destul de clare în a fi câștigate. Nu mai facem față juridic. Sunt atâtea încălcări ale legii, cum nu vă imaginați. Nu există documentație urbanistică aprobată să nu fie încălcată legislația. A rămas pe umerii a două ONG-uri întregul București”, a adăugat Dan Trifu.