Obligația de a plăti impozitul local pe mijloace de transport pentru tot anul, chiar și după ce au fost radiate din circulație pe parcursul acestuia și, prin urmare, au fost deținute în proprietate doar o lună sau câteva luni, face obiectul unei sesizări la Curtea Constituțională.
Din acest an, Codul fiscal prevede că persoanele care au avut în proprietate, la data de 31 decembrie a anului anterior, case și mașini, datorează impozitul local către primării pentru tot anul următor, chiar dacă le înstrăinează sau le radiază din circulație, după caz. Practic, contribuabilii trebuie să achite un impozit pe proprietate, inclusiv după ce nu mai dețin proprietatea respectivă.
Anterior lui 2016, impozitul se recalcula în aceste situații pentru fracțiuni din an. Potrivit notei de fundamentare a Codului fiscal, modificarea a fost introdusă, la solicitarea primăriilor, pentru administrarea mai simplă si mai ieftină a taxelor locale.
Însă prevederile sunt discutabile, iar, în prezent, pe rolul Curții Constituționale se află dosarul 1481D/2016 pentru analiza dispozițiile art.471 alin. (2) si alin. (4) din Legea nr.227/2015. Este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Sesizarea se referă la mijloacele de transport radiate, însă același tratament fiscal au mașinile sau casele vândute în timpul anului.
CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește o nouă intervenție în sistemul taxelor și impozitelorPrevederile care fac obiectul sesizării sunt următoarele: art 471 (2) În cazul dobândirii unui mijloc de transport, proprietarul acestuia are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competență are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii și datorează impozit pe mijloacele de transport începând cu data de 1 ianuarie a anului următor înmatriculării sau înregistrării mijlocului de transport (4) În cazul radierii din circulație a unui mijloc de transport, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal în a cărui rază teritorială de competență își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data radierii, și încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.
Sesizarea a fost trimisă Curții Constituționale de Tribunalul Vâlcea, secția contencios. Conform portalului instanțelor, soluția tribunalului a fost: “în temeiul dispozițiilor art.29 alin. (4) din Legea nr.47/1992, republicată, dispune sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.471 alin.(2) și (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin raportare la prevederile art.16 alin.(1) și art.56 alin.(1) și (2) din Constituția României, invocată de reclamant”.
Prevederile din Constituție sunt: art 16 (1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, respectiv art 56 (1) Cetățenii au obligația să contribuie, prin impozite și prin taxe, la cheltuielile publice (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale.