Proiect PNL: Funcționarii publici trimiși în judecată pentru corupție să nu mai fie suspendați din funcție. Dragnea: Nu este o idee rea

Proiect PNL: Funcționarii publici trimiși în judecată pentru corupție să nu mai fie suspendați din funcție. Dragnea: Nu este o idee rea
scris 1 mar 2017

Senatorul PNL Răducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care funcționarii publici să nu mai fie suspendați din funcție dacă sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals și infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este de acord cu această propunere deoarece trebuie să ne obișnuim și cu principiul prezumției de nevinovăție.

Potrivit propunerii legislative, articolul 94, alin. (1), lit. m) din legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici se abrogă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, respectivul articol prevede că raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcționarul public este trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori a unei infracțiuni săvârșite cu intenție care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției publice.

Senatorul liberal motivează depunerea inițiativei legislative prin faptul că suspendarea de drept a raportului de serviciu în situația trimiterii în judecată a funcționarilor publici reprezintă o discriminare a acestora față de celelalte categorii de personal care își desfășoară activitatea în aceeași instituție publică.

Filipescu dă exemplul Codului muncii, care prevede suspendarea de drept a raportului de muncă doar în cazul arestării preventive, a statutului aleșilor locali, care statuează ca unică situație de suspendare a mandatului cazul în care acesta nu respectă declarația privind interesele personale în termenele prevăzute de lege și legea administrației publice locale, care stipulează că mandatul de consilier local se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv, nu și în cazul trimiterii în judecată.

Un alt argument adus de senatorul liberal este că actuala prevedere din legea funcționarilor publici încalcă principiul prezumției de nevinovăție. ”Concluzionăm că, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să stabilească vinovăția funcționarului, nu considerăm că se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu”, scrie senatorul liberal în expunerea de motive a actului normativ.

Omul de afaceri Vasile Turcu, fost acționar la Dinamo, a încercat să se spânzure CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Vasile Turcu, fost acționar la Dinamo, a încercat să se spânzure

Alături de Răducu Filipescu, au mai semnat propunerea legislativă și colegul său de partid Mircea Cazan, senatorul UDMR Cseke Attila-Zoltan și senatorul PSD Eugen Teodorovici.

O primă reacție la inițiativa liberalului Răducu Filipescu a venit din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat că este de acord cu această propunere deoarece trebuie să ne obișnuim și cu principiul prezumției de nevinovăție.

„Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obișnuim și cu  principiul de prezumție a nevinovăției. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susținem”, a răspuns liderul PSD.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, forul decizional în acest caz fiind Camera Deputaților. 

viewscnt
Afla mai multe despre
coruptie
pnl
suspendare