Programul de guvernare 2020 - 2024 prevede creșterea veniturilor și maximizarea profitabilității Poștei Române, companie în care statul deține un pachet de acțiuni de aproape 93,52% din capital, precum și asigurarea unor servicii performante la prețuri competitive, creșterea cotei de piață pentru fiecare categorie de serviciu furnizat și implementarea unui sistem de motivare financiară sau non-financiară a performanței resursei umane.
Documentul integral poate fi citit AICI
"Obiectivul principal al Poștei Române este de a pune la dispoziția tuturor cetățenilor României pe întreg teritoriul o gamă diversificată de servicii poștale de bază și conexe, adaptată permanent la dezvoltările tehnologice și la tarife accesibile", se arată în document.
Programul de investiții al operatorului poștal național vizează achiziția liniei automate de sortare și cartare pentru Centrul de Tranzit de la Cluj (valoarea achiziției este de 2.872.443 euro), construcția Centrului de Tranzit de la Otopeni până în 2023 (valoare investiției - 11.079.423 euro), implementarea unui sistem de management integrat și ERP, inclusiv echipamente IT (valoare proiectului - 26.323.888 euro) și reabilitarea clădirilor istorice, faza I - Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca și Piatra Neamț (valoarea investițiilor - 11.182.010 euro).
De asemenea, compania are în plan construcția a 5 centre regionale de tranzit de mici dimensiuni și complet automatizate în diferite zone strategice de pe teritoriul României, în special în zona coridoarelor de trafic pan-european (valoarea investițiilor - 6.760.910 euro), înlocuirea flotei auto existente cu una mai puțin poluantă (valoarea investiției - 2.190.200 euro), achiziționarea de echipamente de detectare a explozibililor și sisteme electronice de securitate pentru dotarea tuturor oficiilor poștale (valoarea investiției - 5.111.524 euro).
În plus, se vor reabilita alte clădiri istorice - faza II (valoarea investițiilor - 4.452.286 euro) și vor fi realizate investiții și lucrări de intervenție la clădiri (valoarea totală - 8.075.717 euro).
Poșta Română va înființa, în parteneriat cu Electrica SA, o rețea națională de stații publice de reîncărcare pentru autovehicule electrice/hibrid.
Programul de guvernare prevede și măsuri pentru redresarea și eficientizarea companiei, respectiv optimizarea sistemului logistic de sortare și distribuție a mărfurilor, prin lansarea unui serviciu de curierat modern și automatizat care să asigure livrarea la domiciliu/sediul clientului.
Buget total a fost estimat la 20,4 milioane de euro.
Compania va continua informatizarea oficiilor poștale și digitalizarea serviciilor oferite în cele 5.600 de locații pentru cei minim 8,4 milioane utilizatori lunar de servicii poștale și conexe. Valoarea estimată a proiectului a fost stabilită la 31.806.981 euro.
Prin intermediul Poștei Române, viitorul Execugiv vrea și incluziunea financiară a populației din zona mic urbană și rurală conexă serviciilor poștale/financiare. Bugetul acestui obiectiv a fost estimat la 35 milioane de euro.
Operatorul va continua programul Poșta Verde și va urmări schimbarea flotei auto existente cu una mai puțin poluantă, cu un buget estimat la 65,8 milioane de euro. De asemenea, compania va urmări valorificarea patrimoniului istoric și cultural prin reabilitarea clădirilor monument istoric și cultural poștal în centrele principalelor orașe ale României. Valoarea bugetului a fost estimată la 18.891.250 euro.
Cu un buget estimat la 17.300.371 euro, un alt obiectiv va fi alfabetizarea digitală a angajaților Poștei Române și formarea acestora ca traineri pentru clienți, alături de dezvoltarea capacității de utilizare a sistemelor electronice/digitale în rândul populației României, în special în zona rurală și mic urbană.
Toate sumele bugetate însumează 267,25 milioane de euro, care vor fi acoperite din surse proprii, credite și fonduri europene nerambursabile.