Profit.ro Financial Forum - Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București: Obiectivul pe 10 ani – dublarea ponderii capitalizării bursiere în PIB

Profit.ro Financial Forum - Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București: Obiectivul pe 10 ani – dublarea ponderii capitalizării bursiere în PIB
scris 8 iul 2020

Constituirea comunității de investitori locali este prioritatea Bursei de Valori București, iar aceasta ar urma să aducă posibilități sporite pentru listarea firmelor mici, a transmis Adrian Tănase, directorul general al Bursei, la videoconferința Profit.ro Financial Forum: „Finanțăm repornirea economiei“. El vede un obiectiv realizabil în atingerea unei ținte a 20% din Produsul Intern Brut pentru următorii 10 ani.

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Alpha BankBursa de Valori BucureștiCEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurări, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia

Într-o etapă caracterizată de lichiditate foarte mică pe piața de capital românească, Adrian Tănase, cel care a preluat poziția de CEO al Bursei de Valori București la începutul anului 2018, este conștient de punctul de plecare slab. „Piața este mică în raport cu economia din România”, spune acesta. El a adus în discuție nivelul de 10% al capitalizării bursiere raportate la PIB, față de reperul de 35-40% la care se regăsește Polonia.

Pentru Tănase, un obiectiv este acela al dublării acestei capitalizări în următorii 10 ani. „Șanse sunt. Totdeauna sunt șanse”, a spus el, adăugând că este nevoie de eforturi pentru materializarea acestora.

Profit.ro Financial Forum - Vizental, ROCA Investments: Băncile lucrează 90% din timp pentru IMM Invest, care nu dă rezultate, iar pentru finanțările clasice nu mai au resurse de muncă. Luăm în calcul, la fiecare investiție, finanțări pe bursă CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Vizental, ROCA Investments: Băncile lucrează 90% din timp pentru IMM Invest, care nu dă rezultate, iar pentru finanțările clasice nu mai au resurse de muncă. Luăm în calcul, la fiecare investiție, finanțări pe bursă

Principalul mijloc de a îmbunătăți adâncimea pieței este dezvoltarea unei comunități de investitori locali, ceea ce ar fi dorit și de investitorii instituționali nerezidenți ce vor să-și găsească o contraparte într-o structură puternică și diversă de investitori de portofoliu autohtoni.

Existența unei astfel de clase de investitori, afirmă Tănase, ar îmbunătăți cererea de instrumente financiare și ar contribui la o piață a ofertelor primare mai activă, aceasta fiind în prezent înghețată, de la ultima listare majoră, cea a companiei Purcari Wineries (WINE) din februarie 2018. În prezent, există paradoxul că este mai ușor la BVB să listezi o companie mare, cu un tichet de 30 milioane de euro, spre exemplu, având în vedere prezența investitorilor străini și a fondurilor de investiții, dar este mai greu să faci listări de aproximativ 300.000 de euro, unde ar fi nevoie de contribuțiile micilor investitori.

„Trebuie să educăm publicul să-și țină economiile în valori mobiliare”, spune Tănase, adăugând că ar mai fi nevoie și de înlesniri legislative. El a menționat direct aspectele fiscale, BVB inițiind demersuri pe lângă Ministerul Finanțelor Publice pentru reținerea la sursă a impunerilor pe câștigurilor bursiere, pentru ca investitorii să nu mai fie nevoiți să depună declarația unică pe care o percep ca o barieră în a investi.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
groupama
asigurari
criza
digitalizare
coronavirus