Procesul în care este judecat liderul PSD, Liviu Dragnea, va fi reluat de instanța supremă

Procesul în care este judecat liderul PSD, Liviu Dragnea, va fi reluat de instanța supremă
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2017

Procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soție și de foști angajați ai DGASPC Teleorman, va fi reluat de la zero, au decis, marți, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Decizia a fost luată în condițiile în care judecătoarea Anamaria Dascălu nu va mai face parte din acest complet, fiind înlocuită de Constantin Epure, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, a fost invocată o decizie a CEDO, fiind pusă în discuție din oficiu reluarea procesului. Avocații au fost de acord cu reluarea procesului, astfel că instanța supremă a stabilit un nou termen pentru data de 3 octombrie.

Primul termen pe fond al acestui proces a fost în 31 ianuarie.

VIDEO & FOTO Ford prezintă în premieră SUV-ul EcoSport, versiunea românească ce va fi construită la Craiova. Este cel mai puternic concurent pentru Dacia Duster CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Ford prezintă în premieră SUV-ul EcoSport, versiunea românească ce va fi construită la Craiova. Este cel mai puternic concurent pentru Dacia Duster

O decizie similară a fost luată, marți, de instanța supremă și în procesul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincionoasă. Magistrații au decis reluarea procesului, iar un nou termen în acest dosar a fost stabilit tot pentru 3 octombrie.  

Același complet judecă și procesul fostului vicepremier Gabriel Oprea, fiind de așteptat ca magistrații să ia o decizie similară.             

Cincisprezece persoane au protestat, marți după-amiază, în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție, în așteptarea începerii procesului în care este judecat Liuviu Dragnea.

În acest dosar, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soție și de foști angajați ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. "În realitate, cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susține DNA.

Fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foști șefii din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 și 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancționat două subordonate încadrate în funcția de referent la instituțiile pe care le conducea, deși știa că nu s-au prezentat la serviciu și nu au respectat prevederile contractului individual de muncă și fișa postului.

La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepție de neconstituționali instanța supremă a sesizat Curtea Constituțională în privința definiției abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce privește abuzul în serviciu este de competența Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei și gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiției a anunțat că, urmare a deciziei CCR, infracțiune a de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu dragnea
proces
iccj
constantin epure