Primăria Capitalei vrea să închirieze fosta Uzină Electrică Filaret de la Societatea de Servicii Energetice Muntenia pentru a extinde, în cadrul clădirii, Muzeul Național Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida”, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), care va avea loc săptămâna viitoare. Consilierii generali ar urm să își dea acordul de principiu pe acest proiect.
Potrivit proiectului de hotărâre, municipalitatea ar vrea să transforme Parcul Carol, în zona căruia se află atât Muzeul Tehnic, cât și fosta Uzină Filaret, "într-un pol cultural, un parc cu un potențial cultural remarcabil prin istorie și tradiție”, scrie News.ro.
"Încă din anul 2003, Asociația Generală a Inginerilor din România și Academia de Științe Tehnice din România au dorit să promoveze un proiect, acela de a realiza în România un Parc Național al Științei și Tehnicii, important nu doar ca mijloc de educație, dar și de fixare în timp a contribuțiilor aduse de România la îmbogățirea tezaurului de cunoștințe ale lumii. Iar acesta ar trebui să fie gândit în așa fel încât Muzeul Științei și Tehnicii să funcționeze în clădirea actualului muzeu, extinsă și recondiționată, în clădirea fostei Uzine Electrice Filaret”, se arată în proiectul de hotărâre.
Consilierii generali își vor da acordul de principiu pentru aprobarea acestui proiect.
Uzina Electrică Filaret a fost prima uzină electrică comunală din București, construită de Societatea de Gaz și Electricitată în perioada 1907-1908. Uzina a fost dezafectată în anii 1970 și golită de toate instalațiile, iar corpurile ei sunt folosite acum drept garaj al mașinilor de intervenție.
Muzeul Național Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida” a fost înființat în 1909 și deține peste 6.500 de piese din domeniile mecanică, chimie, energie nucleară, magnetism, minerit, industria petrolului, electricitate sau tipografie.