Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și-a dat acordul, marți, prin votul majorității PSD-ALDE, pentru înființarea de către Primăria Capitalei a 19 firme proprii care să presteze servicii pentru energie, iluminat public, administrarea spitalelor municipalității, baze sportive, obiective turistice, parcuri, ștranduri, spații publicitate, pază, voluntariat civil, consolidarea blocurilor, administrarea drumurilor și a parcărilor publice, tehnologia informațiilor., dar și pentru un dispecerat de servicii taximetrie.
Cele 19 societăți se adaugă celor 2 aprobate deja anterior, pentru lucrări de construcții de locuințe și servicii de salubrizare.
Toate aceste firme, a căror înființare a fost anunțată săptămâna trecută de Profit.ro ca fiind pregătită este argumentată extrem de sumar și generalist, vor avea ca acționar unic Consiliul General al Municipiului București. În același timp, Primăriei i-a fost aprobată înființarea funcției de administrator public care va coordona inclusiv aceste societăți. Administratorul public va avea un contract încheiat direct cu primarul general.
Astăzi, aceste servicii sunt prestate municipalității în principal de către companii private.
CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei înființează propria companie energetică și vrea să preia CET Grozăvești și CET TitanFirea a argumentat necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilității fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.
"Facem primii pași pentru înființarea holding-ului "București - Capitală europeană” pe principiul european și potrivit legislației comunitare. Acest holding va fi alcătuit din peste 20 de societăți comerciale pe acțiuni, nu SRL-uri, cum greșit s-a afirmat zilele trecute, 100 la sută acționar fiind municipalitatea, deci bucureștenii, nu privatizăm Capitala”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Liderul USR, Nicușor Dan, a afirmat marți, într-o conferință de presă, că Uniunea Salvați România nu este de acord cu înființarea celor 19 societăți comerciale în cadrul municipalității bucureștene, deoarece prin ceea ce propune Gabriela Firea se dorește crearea unei "primării paralele" care să nu dea socoteală bucureștenilor pentru ceea ce face.