Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat un proiect de regulament care reduce semnificativ mai multe taxe și contribuții pe care firmele de asigurare erau obligate să le vireze către arbitrul pieței.
Zona vizată cu precădere de către măsurile ASF este cea a asigurărilor obligatorii de răsăundere civilă auto. În condițiile intrării în faliment a societății Astra, dar și pe fondul problemelor pe care le au Carpatica Asig, Euroins și City Insurance, prețurile RCA au crescut semnificativ în ultimul an de zile provocând mai ales nemulțumirea trasnportatorilor profesioniști. Modificarea Regulamentului 16/2014 privind veniturile ASF ar trebui, însă, să scadă din presiunea pusă pe asigurători și brokeri.
Cea mai importantă modificare vizează excluderea vânzărilor de RCA din calculul taxei de funcționare aplicată asigurătorilor. Dacă regulamentul va fi aprobat în actuala formă, firmele de asigurare vor trebui să plătească 0,4% din primele brute subscrise pe asigurări generale, cu excepția primelor provenite din vânzările de RCA. Costurile asigurătorilor scad astfel semnificativ, având în vedere că 47% din primele brute subscrise pe asigurări generale vin din RCA. În prezent, taxa de funcționare este de 0,3% din totalitatea primelor.
Pe de altă parte, ASF menține taxa de 1% aplicată pe încasările din RCA, însă îi schimbă sensul și denumirea în așa fel încât încasările nu vor mai fi utilizate pentru funcționarea bazei de date CEDAM, cum se întâmplă în prezent.
Doar în 2015, arată calculele Profit.ro bazate pe datele ASF, firmele au contribuit cu peste 48 de milioane de lei prin taxa pentru CEDAM și, respectiv, partea alocată RCA din taxa de funcționare.
Și brokerii, a căror activitate se bazează tot pe vânzarea de RCA, vor plăti mai puțin către ASF. Taxa lor de funcționarea se reduce de la 0,3% din venituri la doar 0,2% venituri.
De asemenea, scad semnificativ și majoritatea taxelor percepute pentru diverse documente sau autorizări. Se reduc sau chiar sunt eliminate și contribuțiile sau taxele impuse formatorilor în domeniul asigurărilor.
Negrițoiu: Nu mai există motive pentru creșterea prețului RCA
Nu mai există argumente pentru creșterea prețurilor RCA, susține Mișu Negrițoiu, președintele ASF. El crede că piața este suficient de predictibilă pentru a permite funcționarea în condiții bune a companiilor de asigurare.
"Există o formulă magică pentru calculul prețului RCA, ca dimensiunile fotomodelelor. Aceasta este: 65% rata daunei (nr: raportul dintre primele brute subscrise pe RCA și indemnizațiile brute plătite), 30% cheltuieli de achiziție și 5% profit", a declarat Negrițoiu explicând formula de calcul a tarifelor pentru RCA. Potrivit șefului ASF, piața RCA va trece chiar pe profit la finele anului.
CITEȘTE ȘI Retailul din România, estimat la 45 mld. euro, ocupă locul 24 într-un top al piețelor în curs de dezvoltare"Inclusiv pentru noi predictibilitatea a crescut. Așteptările sunt ca rata daunei combinate să ajungă în jur de 100 și să nu mai avem devierile de astăzi", a declarat Negrițoiu la Forumul Internațional Asigurări Reasigurări.
"În acest moment avem o piață normală, atractivă. Am marcat deja inversarea trendului în piața asigurărilor. Trebuie, însă, să ne ferim de creșteri artificiale sau manipulate. Stabilitatea, competitivitatea și buna funcționare a pieței a fost obiectivul nostru numărul unu și suntem acolo", a completat Negrițoiu.
Cu o pondere de aproape 47% în asigurări generale, subscrierile din polițe RCA a atins anul trecut 3,11 miliarde de lei, în creștere cu 16,6% față de 2014.
Societățile cu cea mai mare pondere în piața RCA sunt Euroins, Carpatica și Asirom care dețin 51,2%. La finele anului trecut, numărul polițelor RCA în vigoare era de 5,19 milioane. Sumele plătite de asigurători pentru daune morale și vătămări corporale au atins 470 milioane de lei în 2014, de la 350 milioane de lei în 2013 și 41 milioane de lei în 2008. Anul trecut, conform ASF, acest indicator a scăzut la 438,04 milioane de lei.