China se va ”deschide și mai mult”, va trata ”în mod echitabil” firmele străine și își va consolida rolul de economie de piață, a promis apăsat miercuri președintele Xi Jinping, în timp ce partidul-stat pare să-și sporească controlul asupra celei de a doua economii mondiale, relatează AFP, citată de News.ro.
”Deschiderrea aduce progres, închiderea ne duce înapoi. China nu-și va închide ușile, ci le va deschide și mai mult”, a dat asigurări Xi într-un discurs-fluviu de peste trei ore în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres cincinal al Partidului Comunist Chinez (PCC, la putere).
Liderul, care urmează să primească un nou mandat de cinci ani, pare să-și regăsească astfel accentele de la Davos, unde a apărat, la începutul lui 2017, globalizarea și liberul schimb.
”Vom flexibiliza în mod considerabil condițiile accesului pe piață (...), vom proteja drepturile și interesele legitime ale investitotilor străini. Toate întreprinderile înregistrate în China vor fi tratate pe picior de egalitate”, a promis Xi Jinping în fatuosul Palat al Poporului de la Beijing.
Aclamat de cei aproximativ 2.330 de delegați din partid, el s-a angajat totodată - fără să prezinte și un calendar în acest sens - să continue liberalizarea pieței de schimb, în pofida faptului că convertibilitatea yuanului rămâne foarte încadrată.
Aceasta cu scopul de a consolida tranziția de la o ”creștere rapidă” la o dezvoltare economică ”axată pe calitate” și reducerea inegalităților, potrivit lui Xi.
”OBOSEALĂ”
Promițând echitate întreprinzătorilor străini, Xi Jinping livrează ”un discurs binevenit, plin de sentimente nobile”, a reacționat Peter Fuhrman, de la cabinetul China Capital First.
Însă el este prudent. ”Să sperăm că funcționarii mai puțin vizionari și mai prompți în obstrucționare vor urma aceste directive literal”, a declarat Fuhrman pentru AFP.
Cu atât mai mult, cu cât discursul contrastează cu realitatea. Bruxellesul și Washingtonul - principalii parteneri comerciali ai beijingului, denunță protecționismul gigantului asiatic, multiplicând anchete comerciale împotriva lui.
Administrația Trump a recunoscut marți că China nu-și manipulează moneda, însă a lansat la mijlocul lui august o vastă anchetă cu privire la practici chineze în domeniul proprietății intelectuale.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor: Banca Mondială va începe în 30 octombrie prima misiune tehnică la autostrada Ploiești-BrașovMai ales întreprinderile străine deplâng discriminări tot mai mari în fața concurenților lor locali și puternicelor grupuri de stat. Accesul le este interzis în mai multe sectoare, iar în altele sunt obligate să se asocieze prin coantrepriză cu un partener local, ceea ce antrenează în multe cazuri un transfer de tehnologie forțat.
În acest context, Camera de Comerț Europeană de la Beijing a salutat discursul lui Xi Jinping, amintind că întreprinderile suferă de o ”oboseală în fața promisiunilor” neonorate.
”Unicul remediu este punerea în aplicare (efectivă) a promisiunilor”, a insistat organizația, într-o reacție transmisă AFP. ”Este, de-acum, mai important ca niciodată” să se aplice politicile evocate, a insitat președintele acesteia Mats Harborn.
CONSOLIDAREA SECTORULUI DE STAT
Xi a îndemnat miercuri la ”susținerea” ”dezvoltării întreprinderilor private” și a pledat în favoarea ”abrogării” reglementărilor care împiedică ”o concurență loială”, însă a îndemnat totodată la ”consolidarea și dezvoltarea neîncetată a sectorului public”.
Regimul continuă să-și susțină grupurile de stat, fuzionându-le pe unele cu scopul de a înființa campioni naționali, mai ales pe cele aflate în dificultate, chit că le impune o cură de eficientizare și să-și ajusteze supracapacitățile.
Concomitent, statul pare să-și consolideze influența în sectorul privat. Beijingul a trecut recent la o restrângere a investițiilor marilor conglomerate private cu datorii - precum Wanda, Fosun, asigurătorul Anbang.
De fapt, Guvernul intenționează să abordeze - printr-o înăsprire a reglementărilor - riscurile financiare, în contextul unei creșteri a datoriei chineze - devenite colosale - și derivelor pieței imobiliare.
”Un apartament este făcut ca să trăiești în el, nu ca să speculezi”, a tunat miercuri Xi Jinping.
”Este destul de neobișnuit ca un oficial de rang înalt să fie atât de direct (...). Orice slăbire a restricțiilor în (domeniul) imobiliar este improbabilă în 2018”, comentează Larry Hu, un analist la Macquarie.
Beijingul ar putea, astfel, să caute un echilibru între controlul guvernamental și dinamismul sectorului privat, cu scopul de a reduce inegalitățile tot mai țipătoare în societate și de a răspunde dorinței tot mai mari a unui mediu mai bun.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței va cere date companiilor din piață, pentru a monitoriza prețurile la carburanți”Liderii Partidului vor în mod clar să transmită mesajul că creșterea economică rămâne importantă, dar că ea nu este suficientă”, insistă Hu.
Spre deosebire de predecesorul său, Hu Jintao, în urmă cu cinci ani, Xi Jinping nu a dezvăluit miercuri vreun obiectiv de creștere economică pe termen lung.