Premierul Marcel Ciolacu susține că au fost agreate soluții cu experții europeni pentru recuperarea întârzierilor din PNRR. „Urmează întâlniri cu coordonatorii de reforme ca să maximizăm șansele finalizării fiecărei investiții importante din acest program”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.
Acesta susține că miniștrii ar putea fi demiși dacă nu fac progrese pe PNRR. „Vreau să anunț că realizarea reformelor din PNRR devine principalul criteriu de evaluare a activității miniștrilor. Nu voi ezita să iau măsuri severe unde nu apar progrese consistente în lunile viitoare. Cine nu poate ține ritmul, va plăti inclusiv cu funcția”, a afirmat Ciolacu.
![Autoritatea pentru Digitalizarea României anunță că restabilirea funcționării platformelor proprii se va extinde până în 17 februarie / Se fac eforturi pentru securizarea datelor. Ce se întâmplă cu licitațiile](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33216/21932614/1/472758686-914072670914961-881451900536465862-n.jpg?width=151)
Cele patru obiective discutate cu Comisia Europeană
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat miercuri că Guvernul a stabilit patru obiective privind utilizarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), obiectivele fiind discutate și cu oficialii din Comisia Europeană, scrie Hotnews.ro.
„Suma totală pusă în joc de UE prin acest mecanism este de peste 28 miliarde euro, 14,9 miliarde euro împrumuturi, 13,6 miliarde euro granturi. Am ajuns într-un punct în care trebuie să luăm decizii ferme pentru a asigura absorbția totală a fondurilor și pentru a evita pierderea unor sume importante. În acest sens, avem o serie de obiective esențiale pe care le-am discutat cu reprezentanții Comisiei Europene”, a scris Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook.
Primul dintre obiective este mutarea proiectelor care au un ritm de implementare bun din segmentul de împrumut în cel de grant, scopul fiind ca România să nu piardă banii acordați gratis și să nu acumuleze împrumuturi pe care le-ar putea evita.
„Al doilea obiectiv vizează eficiența în utilizarea fondurilor. În multe cazuri, valoarea contractată a unui grant sau a unui împrumut este mai mică decât suma bugetată inițial, ceea ce înseamnă că avem bani disponibili care trebuie realocați. Acești bani vor merge cu prioritate către alte programle, cum este de exemplu Valul Renovării, un program esențial pentru eficiența energetică a blocurilor de locuințe, clădirilor rezidențiale și IMM-urilor. De asemenea, plănuim să direcționăm fonduri suplimentare către digitalizarea mediului de afaceri, un sector cheie pentru noi”, a precizat Boloș.
![Engie România: Frigul ne-a obligat în noiembrie să extragem gaze din depozite cu 40% peste program, pentru cei peste 2 milioane de clienți casnici, cu respectarea legii. În ultimele zile am fost nevoiți să și importăm din Ungaria](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21932475/1/bilciuresti-main.jpg?width=151)
A treia țintă a Executivului este să obțină reprogramarea termenelor de implementare pentru investiții către sfârșitul perioadei de implementare a PNRR, astfel încât să fie redus riscul invalidării unor investiții care nu au fost finalizate la termele fixate anterior.
„Al patrulea obiectiv este revizuirea țintelor asumate acolo unde există riscuri evidente de neimplementare. Dacă în planul inițial era prevăzută eficientizarea energetică a 5.000 de școli, dar realitatea arată că putem finaliza doar 2.000, atunci trebuie să ne ajustăm așteptările și să ne asumăm obiective realiste. Mai bine să recalibrăm acum decât să ratăm jaloanele și să fim penalizați”, susține Boloș.
De asemenea, mai este luată în calcul comasarea cererilor de plată pentru a obține mai mult timp pentru jaloanele cele mai dificile sau cu risc de neimplementare.