În eventualitatea unei intervenții militare - care nu este iminentă - a Federației Ruse în Ucraina, răspunsul Occidentului va fi sever și mult mai penalizator decât ce s-a întâmplat în 2014, la anexarea Crimeei, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Ora de Profit.ro.
Emisiunea Ora de Profit.ro este transmisă în fiecare duminică, de la ora 10, la Prima TV.
Mircea Geoană arată că sancțiunile economice avute în vedere de statele aliate vor viza interesele finaciare și exporturile, companiile și liderii din Federația Rusă, iar acțiunile agresive ale Rusiei nu fac decât să sporească prezența și investițiile în apărare ale blocului NATO, ale cărui membri reprezintă 50% din PIB-ul global.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT În prag de război cu Rusia, armata SUA a fost învinsă în România de scumpirea galopantă a energieiMircea Geoană a arătat că intervenția militară a Federației Ruse în Ucraina nu trebuie considerată iminentă atât timp cât NATO continuă dialogul cu autoritățile ruse pentru a deescalada acest conflict. Totodată, deși NATO nu are astfel de instrumente financiare, statele membre s-au angajat să dispună sancțiuni economice serioase împotriva Rusiei în cazul unei intervenții în Ucraina, a spus Geoană despre posibilele sancțiuni.
”Ele sunt semnificative și penalizatoare, la modul serios, la adresa intereselor economiei Federației Ruse, a finanțelor Federației Ruse, a unor companii din Federația Rusă sau a unor lideri politici din Federația Rusă. Nimeni nu dorește să ajungem acolo, să spunem foarte clar, NATO este o alianță defensivă și încurajăm dialogul, descurajăm tensiunea și escaladarea acestora. Dar dacă cineva continuă să intervină și să facă noi aventuri militare împotriva unui stat independent european, chiar dacă Ucraina nu este membru al NATO, asta nu înseamnă că nu avem un front comun și cred că Federația Rusă știe că în eventualitatea, pe care nu o dorim, a unei intervenții militare, răspunsul Occidentului va fi unit, va fi sever și va fi mult mai penalizator decât ce s-a întâmplat în 2014”, a declarat Geoană.
În acest context, secretarul general adjunct al NATO a amintit că pe lângă sancțiunile financiare, economice, controlul exporturilor și oprirea unor exporturi de tehnologie avansată către Federația Rusă, acțiunile militare ale acesteia conduc exact la efectul opus aceea ce Federația Rusă propune NATO, respectiv să aibă o prezență militară mai puțin consistentă.
Statele NATO reprezintă mai mult de 50% din PIB-ul global, iar înainte de 2014, când Rusia a anexat Crimeea, cheltuielile militare ale blocului aveau o tendiță de reducere, iar gesturile agresive ale Federație Ruse la adresa vecinilor săi au car rezultat creșterea cheltuielilor și investițiilor militare ale NATO.