Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului 26/2000 cu privire la asociații și fundații, care prevede înființarea unui Registru unic al asociațiilor și fundațiilor "modern", cu "informații la zi, adecvate, actualizate, corecte", a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Gorghiu a precizat că proiectul de lege este "un pas înainte" în digitalizarea și debirocratizarea domeniului și vine în sprijinul ONG-urilor și al beneficiarilor acestora, fiind rezultatul a doi ani de dezbateri publice și consultări cu peste 70 de organizații neguvernamentale, scrie Agerpres.
"De asemenea, această modificare vine pornind de la premisa pe care Guvernul României a comunicat-o nu o dată că asociațiile și fundațiile sunt actori esențiali pentru protejarea drepturilor omului, a libertăților cetățenești și au un rol crucial în funcționarea democrației și a societății. Guvernul, de altfel, inclusiv în acest an, păstrând regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că, atât companiile, cât și microîntreprinderile și persoanele fizice pot susține cauze sociale în care cred sau servicii sociale și de sănătate insuficient furnizate de către stat", a precizat ministrul Justiției, la finalul ședinței de Guvern.
Ea a arătat că registrul unic al asociațiilor și fundațiilor va permite accesul în orice moment la informații despre acestea, iar finanțarea lui se va face prin PNRR.
Beneficiarii proiectului sunt în prezent, în total, de 137.963 de ONG-uri înregistrate în România, dintre care 114.714 sunt asociații, restul fiind fundații, federații, uniuni, ONG-uri de utilitate publică sau persoane juridice străine. Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194, a indicat Gorghiu.
"Un al doilea lucru foarte bine venit în această lege este faptul că toate procedurile legate de instanță se vor putea realiza electronic, prin email. Se introduc trei formulare tip care vor ușura activitatea tuturor celor care au actualmente asociații și fundații și, în același timp, va ușura activitatea acest set de formulare pentru toți cei care vor dori să-și înființeze asociații și fundații. Ca atare, se introduc trei formulare tip la îndemână oricui pentru înscrierea unei asociații și fundații, pentru declararea și modificarea beneficiarului real, pentru modificări de statut. Se prevede expres în cuprinsul textului posibilitatea de a transmite și aceste formulare prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare", a explicat ministrul.
CITEȘTE ȘI Banca Turciei a majorat prognoza de inflațieReprezentantul legal al asociației va putea să fie declarat doar printr-un email la instanță și se face imediat operarea în registru, potrivit noilor prevederi.
"Vizăm debirocratizarea procedurilor de la momentul la care această lege va fi adoptată. Pentru a înființa o asociație sau fundație va curge un termen de doar șapte zile. Judecătorul va putea înscrie asociația în registru când neregulile au fost înlăturate chiar și în absența reprezentantului legal", a mai explicat Alina Gorghiu.
Proiectul elimină obligația numirii de cenzori sau a comisiei de cenzori. "Numai în cazul asociațiilor al căror al căror activ patrimonial depășește 16 milioane lei mai subzistă această obligație a numirii unei comisii de cenzori", a adăugat ministrul Justiției.
Totodată, se va elimina necesitatea depunerii de documente la care statul are acces pentru obținerea statutului de utilitate publică a unui ONG, urmând să fie depuse doar acelea pe care autoritatea nu le are deja în registru.
"Cred că e o veste foarte bună pentru mediul asociativ din România și îmi doresc ca în Parlament aceste dezbateri să ducă la o formă care să fie favorabilă acestui mediu asociativ", a evidențiat ministrul Justiției.