Cele două Corei au organizat miercuri o ceremonie simbolică de inaugurare a unor lucrări de reconectare și reparare a drumurilor și căilor ferate în peninsula împărțită, Nordul cerând Sudului să-și respecte promisiunile în proiectele comune, în pofida sancțiunilor impuse Phenianului, relatează AFP.
Conexiunea rețelelor feroviare și rutiere coreene face parte din măsurile vizând o îmbunătățire a relațiilor bilaterale, hotărâte de președintele sud-coreean Moon Jae-in și dictatorul nord-coreean Kim Jong Un în al treilea summit intercoreean, în septembrie, la Phenian, arată news.ro.
Cele două Corei se află, teoretic, în continuare în război, după ce conflictul din 1950 s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Seulul a avut grijă să sublinieze că această ceremonie nu marchează începutul lucrărilor proriu-zise.
Este vorba despre o ”mărturie” a ”angajametului” celor două țări față de proiect, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării. Lucrările vor depinde de ”progrese ralizare în denuclearizarea Nordului și de circumstanțe referitoare la sancțiuni”.
Însă Kim Yun Hyok, însărcinatul cu căile ferate nord-coreene, a repetat că este necesar ca Sudul să înceteze să mai urmeze linia americanilor, care refuză să ridice sancțiunile impuse Nordului atât timp cât nu a renunțat la arsenalul său nuclear.
”Dacă Sudul continuă să privească peste umăr ca să verifice toanele cuiva și continuă să tergiverseze, reunificarea nu va avea loc niciodată”, a declarat el în cursul ceremoniei organizate în Gara Panmun, în orașul de frontieră Kaesong, în Coreea de Nord.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO După 18 ani, Angela Merkel pleacă de la șefia partidului. 10 minute de aplauze fără oprire. "Danke Chefin". Are deja o succesoareCâteva momente mai târziu, aproximativ zece reprezentanți ai fiecărei țări au acționat levierele pentru a reconecta în mod simbolic șinele.
Unii au apreciat că acest tren și mărfurile pe care le-ar fi transportat nu constituie o încălcare a sancțiunilor impuse Nordului din cauza programelor sale nuclear și balistic - interzise. Însă Consiliul de Securitate al ONU a acordat o scutire cu această ocazie, potrivit presei locale.
AL DOILEA SUMMIT?
Cele două Corei au efectuat de la începutul lunii misiuni de inspecție ale drumurilor și căilor lor ferate.
Discuții între Phenian și Washington cu scopul de a convnge Nordul să renunțe la arsenalul său atomic s-au împotmolit.
Destinderea spectaculoasă care a avut loc în acest an în peninsulă a condus la un summit istoric între președintele american Donald Trump și dictatorul nord-coreean Kin Jong Un în iunie la Singapore.
CITEȘTE ȘI FOTO Consulatul României din Chicago a sărbătorit Centenarul într-un hotel al lui Trump. Recepția a atras atenția unei organizații de etică, care susține că banii au ajuns în buzunarele președintelui SUA deși Constituția interziceTrump și Kim s-au angajat atunci la o ”denuclearizare completă a peninsulei coreene”, însă de atunci cele două țări se ceartă pe tema semnificației acestei formule - acuzându-se reciproc de rea credință și tărăgănare.
Unii acuză Phenianul că nu și-a asumat vreun angajament concret în vederea unei ”denuclearizări” și cpnsideră că este foarte improbabil ca regimul stalinist să-și abandoneze armele nucleare.
Washingtonul cere o ”denuclearizare” ”total verificată” a Nordului înaintea oricărei ridicări a sancțiunilor, în timp ce Phenianul a condamnat ”metodele de gangster” ale americanilor, pe care-i acuză că-i cer dezarmarea unilaterală fără să facă vreo concesie.
Acest lucru nu l-a împiedicat pe Trump, luni, să scrie pe Twitter că așteaptă cu nerăbdare al doilea summit cu Kim și nici Washingtonul să anunțe că această reuniune ar putea avea loc la începutul anului.
Potrivit Seulului, reprezentanți ai sectoarelor transportului rus, chinez, mongol și mai mulți ambasadori străini au asistat la ceremonie, în speranța ca peninsula coreeană să fie legată într-o zi de Europa prin căi ferate transsiberiene, de China și Mongolia.
CITEȘTE ȘI FOTO Declarație politică în cadrul Parteneriatului Strategic, semnată de Iohannis și Macron. Franța continuă să sprijine aderarea României la Schengen. O nouă foaie de parcurs pe 4 aniÎnsă specialiști spun că infrastructurile transportului nord-coreean se află într-o stare atât de proastă încât sunt necesare miliarde de dolari și decenii pentru a fi modernizate.
Înainte să fie împărțită, în 1948, două linii feroviare străbăteau peninsula, pe coastele de vest și de est.