Ineficiența sistemului administrativ, educațional și de sănătate este generată de schimbările mult prea dese de legislație, precum cele operate asupra Codului Fiscal, care a fost modificat de 135 ori, existând cazuri în care parlamentarii au transmis aproape concomitent Președinției spre promulgare legi care modificau același act normativ, le-a spus președintele Klaus Iohannis senatorilor și deputaților, într-un discurs susținut, miercuri, în plenul Parlamentului.
El a exemplificat schimbările dese de legislație, determinate inclusiv de calcule politice și conjuncturi, prin faptul că textul Codului Fiscal a fost modificat de 135 ori, din care de 13 ori doar în prima jumătate a acestui an, Legea educației - de 26 ori, Legea reformei sănătății - de 114 ori, Legea administrației publice locale - de 38 ori, Codul Muncii - de 28 ori și Legea achizițiilor publice - de 35 ori.
Datele prezentate de către președinte relevă că Legea educației, Legea reformei în sănătate, Legea administrației publice locale și Codul Muncii au fost modificate la un interval de două-trei luni sau chiar de două-trei ori în aceeași lună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, în România sunt în vigoare aproape 14.000 de legi, ordonanțe și hotărâri.
”Nu ne mai permitem să vorbim de stabilitate și predictibilitate legislativă în timp ce pe fond lucrurile rămân la fel. Abordări de genul celor «azi dăm o lege și mâine o ordonanță» trebuie să dispară. Marile sisteme publice, educația și sănătatea, au suferit probabil cel mai mult de pe urma incertitudinii, a schimbărilor frecvente și punctuale, deseori generate de calcule politice sau conjuncturi. Cred că felul în care se fac, dar mai ales în care se schimbă legile în România, este una din sursele profunde ale ineficienței acestor sisteme. Consecința imediată a acestei stări de fapt a fost nu doar erodarea încrederii în Parlament, ci, mai grav, a încrederii în lege, în general. Să spunem «punct și de la capăt». Acesta poate să fie un moment zero, de la care să pornească recredibilizarea legii ca act juridic al Parlamentului și ca fundament al relațiilor sociale”, le-a transmis Iohannis parlamentarilor.
Președintele a punctat faptul că investitorii trebuie să poată elabora un plan de afaceri pe zece ani fără teama schimbărilor dese de legislație, Parlamentul având astfel obligația de a asana și simplifica legislația astfel încât să devină cu adevărat predictibilă.
Șeful statului s-a referit și la ineficiența parlamentarilor, arătând că mai mult de jumătate din documentele emise de către aceștia sunt doar legi de aprobare sau respingere a unor ordonanțe ale Guvernului.